Géza
-11 °C
-4 °C

Huszonötmillió dollárt követel a Kazaa programozója

2004.03.18. 09:30
Huszonötmillió dollárt követel a Kazaa terjesztőjétől, a Sharman Networkstől egy romániai születésű programozó, mivel állítása szerint a fájlcserélőszoftvert ő írta még 2000-ben.
Fabian Toader, aki jelenleg a washingtoni Redmondban él, azt állítja, hogy a népszerű fájlcserélőszoftvert ő írta 2000-ben, mikor Romániában szabadúszó programozóként dolgozott a Kazaa B.V.-nek, ami 2002-ben eladta a jogokat a Sharman Networksnek.

Toader állítása szerint nem írt alá szerződést a Kazaa B.V-vel, így szerinte az amerikai és a román szerzői jogi törvények alapján ő a program jogtulajdonosa, és nem a Sharman Networks. Toader, aki jelenleg a Microsoft programozója, vissza szeretné kapni a jogokat, és mellé huszonötmillió dollár kártérítést.

A Sharman szerint volt szerződés

"A Sharman milliókat keresett a szoftveremmel - írja Toader közleményében. - Csak azt szeretném, hogy tisztességesen kárpótoljanak a közreműködésemért." A Kazaa legutóbbi változatát több mint 335 millió alkalommal töltötték le a Download.com-ról november 19-e óta.

Az ausztráliai székhelyű Sharman szóvivője, Rich Chernela vitatta Toader állításait. "Fabian Toader a Kazaa Media Desktop szoftver korai verzióin munkaszerződéssel dolgozott, mely kimondta, hogy a Kazaa B.V. rendelkezik a fejlesztéssel kapcsolatban elvégzett munkák összes jogával" - mondta a szóvivő.

A pernek voltak előzményei: augusztusban a Sharman perelte be Toadert, mondván, a programozó megpróbálta megzsarolni a társaságot. A bíróság ekkor Toader ellenében döntött. Toader még abban a hónapban beadta a keresetét Seattle-ben, majd visszavonta azt, és most újra beadta Los Angelesben.

A Sharman ellen egyébként több pert is indítottak, és februárban a cég tizenkét irodájában, illetve két igazgatójának lakásában házkutatást is tartott az ausztrál zeneipar kalózmásolatokkal foglalkozó nyomozóegysége.