József, Bánk
-7 °C
0 °C

Házkutatást tartottak a Kazaa irodáiban

2004.02.09. 11:59
Az ausztrál zeneipar kalózmásolatokkal foglalkozó nyomozóegysége bírósági engedéllyel tartott házkutatást a világ legnagyobb fájlcserélő hálózatát működtető Sharman Networks tizenkét ausztráliai irodájában, és a vállalat két igazgatójának a lakásán.
Michael Speck, a Music Industry Piracy Investigations (MIPI) nyomozócsoportjának vezetője szerint a Kazaa megsértette a szerzői joggal kapcsolatos törvényeket, ezért az ausztrál szövetségi bíróságon keresetet nyújtanak be ellenük.

Jogszerű támadás

A lemezkiadók az Altnet P2P hálózatát működtető Brilliant Digital Entertainment vállalatot is célba vették, pedig ők jogszerű letöltéseket kínálnak. Számos nagy független zenekiadó, szoftverfejlesztő cég és filmstúdió az Altnet hálózatával juttatja el a vásárlókhoz a digitális tartalmakat, mivel a P2P rendszeren a terjesztés költsége minimális.

Az Altnet a támadás ellenére is szívesen tárgyalna a lemezkiadókkal a zenéik terjesztéséről, mivel elkötelezték magukat a P2P kereskedelmi alkalmazása mellett, derült ki a vállalat közleményéből.

A zeneipari nyomozók egyébként a Sharman Networks és a BDE mellett három egyetemen és négy internet szolgáltatónál is megjelentek, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a szerzői jogokat megsértő tevékenységekben részt vevő vállalatokról. A MIPI megvizsgálta például a Telstra webszervereit, ahol a Kazaa oldalait tárolják.