Valér
4 °C
8 °C

Ingyentelefon a Kazaa 3.0-ban

2004.11.23. 11:57
Ha így folytatja, a végén még megérjük, hogy az egyszerű fájlcsereberélőként debütáló Kazaa végül teljes értékű kommunikációs centrummá növi ki magát. A Kazaa-val eddig is lehetett a weben keresni, a beépített Media Playerrel zenét hallgatni és videózni, a vírusszűrésről és a testre szabható menüpontokról már nem is beszélve. Mostantól ingyentelefon is jár hozzá.
A Kazaa hétfőtől letölthető, 3.0-s verziójába a Skype Technologies eddig is létező VOIP telefonszoftverét integrálták. Az internetes protokollon működő hangátvitel révén a Kazaa-ba épített Skype lehetővé teszi, hogy a Kazaa p2p-hálózatára kapcsolódott felhasználók ingyen felhívják egymást - ehhez csak a szoftver legfrissebb verziójára és egy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofonra vagy usb-s headsetre van szükség.

Kicsit recseg, kicsit ropog

Az egybeépítés nem maradt észrevétlen: telepítéskor a Kazaa 3.0 automatikusan felajánlja a telefonmodul telepítését, bár a funkció le is tiltható. Az installáció után azonban külön kell telepíteni a Skype-ot is, sőt a Kazaa-n használt login és jelszó a telefonszoftverrel nem működik - neki külön azonosítót kell megadnunk. Ez nyilván a fejlesztő gesztusa a már létező Skype-felhasználók felé, akik így friss Kazaa nélkül is részesei lehetnek az ingyenkalandnak. (A mezei Skype és a Kazaa-ba épített változat a telepítést és a csatlakozást követően íróasztaltól íróasztalig a kezdeti döcögés-recsegés után jól működött, de ebben nyilván nagy szerepe volt a szélessávú vállalati hálózatnak.)

Pénzért is van, nemcsak ingyen

A Skype-nak egyébként létezik olyan változata is, amellyel a p2p-hálózaton kívüli, mezei vonalas vagy mobilos telefontulajdonosokat is el lehet érni: a SkypeOut-al a világ számos országába egységesen 1,7 eurocentért lehet hívásokat indítani, Argentínától a Vatikánig. (Magyarországi vonalas szám hívása bruttó 3,9 centbe, a hazai mobiltelefonra intézett hívások pedig bruttó 22,7 centbe kerülnek.)

A Kazaa és a Skype szoros együttműködését magyarázza, hogy az utóbbi cég alapítói, Janus Friis és Niklas Zennstrom a Kazaa és a biztonságos p2p-hálózat, az Altnet születésénél is ott bábáskodtak. A Kazaa fejlesztője és üzemeltetője, a 2002-ben alapított Sharman Networks egyébként két változatban terjeszti a programot: az ingyenes verziót a hirdetések tartják el, míg a reklámtalanított felületért 30 dollárt kérnek.