Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Ingyenes telefonálás P2P hálózaton

2004.02.14. 11:52
A Skype online telefonhálózata központi szerverek nélkül működik, a hangminősége modemes elérésen keresztül is tökéletes, ráadásul semmit sem kell fizetni érte. A Kazaa alapítói a fájlcserélő technológiák továbbfejlesztésével létrehozták a világ első P2P telefonkliensét.
A Kazaa alapító mérnökei azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy létrehozzák a világ legjobb online telefonhálózatát, amelyen bárki ingyen beszélgethet. Bár az MSN, az AOL és az ICQ csevegőszoftvereivel is lehet az interneten telefonálni, ezeknek a működését gyakran megakadályozzák a vállalati tűzfalak és más hálózati eszközök. Ezzel szemben a Skype csak a proxy szervereket és a hitelesítést igénylő tűzfalakat nem támogatja, egyébként mindenféle hálózati környezetben futtatható. Sajnos az új kommunikációs eszközt csak a Windows 2000 és XP felhasználói tudják biztonságosan kipróbálni, a fejlesztők ugyanis Windows 98 és ME rendszereken még nem tesztelték a szoftvert. A január 29-én kiadott program egyébként még csak béta változat, tehát folyamatosan javítják a hibákat.

Mindenki irányít

Az online telefonszoftvert az Index vállalati szélessávú hálózatán, valamint ADSL és modemes elérésen is kipróbáltuk. A Skype mindhárom esetben jól teljesített: beszélgetés egyszer sem akadozott, a hangminőség kiváló volt. A fejlesztők szerint mindez annak köszönhető, hogy a Skype ugyanarra a technológiára épül, mint a világméretű és világhírű Kazaa fájlcserélő hálózat, tehát nem használ központi szervereket.

A Skype oldalán olvasható részletes leírás szerint a rendszer hátterében álló FastTrack technológia (amelyet a Kazaa is használ) a felhasználók gépeinek számítási és hálózati kapacitását használja föl. Az összes egység részt vesz a forgalom irányításában és feldolgozásában, ráadásul a Skype mindig képes kiválasztani a legnagyobb sávszélességet garantáló útvonalat. A módszer igen olcsó, hiszen minél többen csatlakoznak a hálózathoz, annál nagyobb lesz a kapacitása, míg a központosított hálózatoknál a minőséget és a sávszélességet csak folyamatos beruházással lehet fenntartani.

Nem fertőz

A központi szerverek hiánya nem terheli le túlságosan a felhasználók számítógépeit, pedig a beszélgetéseket és az üzeneteket még titkosítják is, hiszen minden adat az interneten és idegen emberek számítógépén áramlik. A Skype kizárólag szöveget és hangot képes továbbítani, tehát a vírusok terjedését nem segíti elő. A rendszernek vannak hátrányai is, például az ismerősök adatlapját csak akkor lehet letölteni, ha ők a keresés előtti három napon legalább egyszer bejelentkeztek.

Az online telefon használatához természetesen szükség van hangkártyára, mikrofonra és fülhallgatóra is, de a mikrofon akár fülhallgatóval is helyettesíthető. (A felhasznált eszközök épségéért a Skype fejlesztői nem vállalnak felelősséget.)

Ingyen beszélhetünk

A januárban bemutatott béta változat még nem támogatja a konferenciahívást, és hiányoznak belőle az extra szolgáltatások, de hamarosan ezek is megjelennek a programban, derült ki a vállalat oldaláról. A fejlesztők szerint bizonyos funkciókat majd fizetőssé akarnak tenni, de a céljuk az, hogy a beszélgetés mindig ingyenes maradjon.