Hedvig
6 °C
15 °C

Reszkethetnek a magyar fájlcserélők

2005.03.24. 13:54
A rendőrség lefoglalta az egyik legnagyobb magyar kalózszervert, egy szerzői jogokat védő szervezet pedig igyekszik mindent megtenni, hogy a felhasználók se érezhessék magukat biztonságban. Magyarország legnagyobb fájlcserélő hálózata, a Mátrix hub megbénult.

A rendőrség nagyszabású akciót hajtott végre olyan magánszemélyek ellen, akik törvényt sértő módon értékesítették filmek és szoftverek másolatát. Az elkövetőnél lefoglaltak egy ötezer gigabájt tárkapacitású szervert és egy ezer gigabájtos személyi számítógépet. Ezen kívül lefoglaltak egy levelezőszervert is, amit információnk szerint egy nagy internetszolgáltató rendszergazdája üzemeltetett, valamint egy hatalmas kapacitású proxy szervert, amelynek a tartalmát még szakértők vizsgálják. A lefoglalások hatására megbénult a DC fájlcserélő hálózat egyik alappillére, Mátrix hub.

Lecsaptak

A nyomozás az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feljelentése alapján indult el. A szervezet szakértői tudomást szereztek arról, hogy a szervert üzemeltető tettes az általa megadott IP címről szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre háromezer forintért. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődők kaptak egy jelszót, mellyel megnézhették a rendelkezésre álló filmek, szoftverek és zenék listáját, és ha a megadott bankszámlaszámra elküldték a fenti összeget, el is kezdhették a letöltést.

Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak gyorsan kiderítették a banki átutalásokat fogadó személy kilétét, és hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók. Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, mely eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket.

Szervezett bűnözés

A rendszert üzemeltető személy körülbelül másfélmillió forintot kereshetett az illegális tevékenységgel, a bankszámlakivonatára ugyanis néhány hét leforgása alatt több százan utalták át a fenti összeget. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

Kálmán András, az ASVA igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a legnagyobb baj az internetezők körében tapasztalható "nagyvárosi gerillafilozófiával" van, azokkal az interneten felnőtt emberekkel, akik tagadják a szerzők bizonyos jogait, és ez megnehezíti a dolgukat. A szakértő szerint arról sem érdemes megfeledkezni, hogy az ingyenes tartalmakkal kínáló szerverekre rátelepülnek a vámszedők is, a szervezett bűnöző bandák, amelyek az interneten engedik át a pénzüket.

Újabb akciók lesznek

Az ASVA igazgatója sokat sejtetően elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az otthoni felhasználók se érezzék magukat biztonságban, ha illegális másolatokkal kereskednek. Az ASVA szakértői ugyanazokat a fájlcserélő programokat és DC-hubokat nézik, mint bárki más, ezen kívül kapnak bejelentéseket is. Kálmán Adrás korábban azt nyilatkozta, hogy nem az otthoni filmbarátokat akarják leleplezni, hanem azokat, akik ezt üzletileg meglovagolják.