Március elseje, a felszabadulás napja

2000.01.26. 18:01
A domainbrókerek izgatottan várják március elsejét, a magyar domainregisztráció felszabadításának napját. Az internetszolgáltatók a szabályok módosításával illetve pontosításával próbálják megelőzni az ügyfelek rohamát: az új szabályozás szerint ugyanis azé a domain, aki előbb bejegyzi.
A szolgáltatók tanácsának a következő egy hónap alatt megoldást kell találnia arra, hogy az azonos domainért versengő kérelmezők közül kinek adják az áhított nevet. A szolgáltatókat nemcsak a regisztrációs kérelmek március elsején éjfél után meginduló özöne fenyegeti, hiszen ezek esetében az kaphatná a domaint, akinek előbb beérkezett a kérése. Sokkal nagyobb probléma, hogy az egyes szolgáltatók ügyfelei közül is sokan ugyanazt a nevet kérték, a szolgáltató pedig nem tudja eldönteni, melyikük nevére kérje a bejegyzést.

  Második szintű közdomainek listája  
 


2000.hu
agrar.hu
bolt.hu
casino.hu
city.hu
co.hu
erotica.hu
erotika.hu
film.hu
forum.hu
games.hu
hotel.hu
info.hu
ingatlan.hu
jogasz.hu


konyvelo.hu
lakas.hu
media.hu
news.hu
org.hu
priv.hu
reklam.hu
sex.hu
shop.hu
sport.hu
suli.hu
szex.hu
tm.hu
tozsde.hu
utazas.hu
video.hu

 
A hamarosan életbe lépő regisztrációs szabályzat arról sem rendelkezik, hogy a március elseje előtt leadott domainigénylések elsőbbségét hogyan döntsék el a szolgáltatók. Jelenleg ugyan még a régi szabályozás érvényes, mely szerint csak bejegyzett cég nevét, védjegyet vagy újság címét regisztrálhatja a tulajdonos, a legtöbb szolgáltató azonban már gyűjti a március elsejétől kiadható domainekre érkező kérelmeket. A liberalizációt váró igénylők közül sokan pályáznak ugyanarra a domainre, az elsőbbség kérdésében azonban nehéz lesz dönteni, mivel a kérvényeken többnyire csak a dátum szerepel, az időpont nem.

Eközben a szolgáltatók egymással versengve hirdetik magukat az újságokban, rádiókban és a weben: "Velünk nem marad le semmiről" "Vigyázzon a nevére" és hasonló szlogenekkel próbálják meggyőzni a domainregisztráció előnyeiről a polgárokat és a cégeket. Miután a legtöbb szolgáltató azt sugallja kampányában, hogy ők regisztrálják leghamarabb a kívánt címet, ugyancsak nehéz dolga lesz a regisztráció technikai részét intéző szakembereknek. Számítógépes regisztráció esetén valószínűleg azonnal túlterhelik a rendszert a kérelmek, és az is biztos, hogy a legtöbb cég optimalizálja bejegyzőprogramját: tizedmásodperceken múlhat egy-egy domain sorsa.

Az Internetszolgáltatók Tanácsa februári ülésén próbál majd megoldást találni a problémára. Becker Mária, az InterWare domainregisztrációval foglalkozó munkatársa szerint valószínűleg egy-két hetes türelmi időszak után lép életbe az új szabályozás. A türelmi időszak alatt a szolgáltatók csak a március elseje előtt leadott kérvényekkel foglalkoznak, és megpróbálják eldönteni, kinek adják azokat a domaineket, amelyekre többen is nyomulnak.

A tanács sajátosan értelmezi a liberalizáció fogalmát, a legkeresettebb 30 domaint ugyanis megtartotta magának, így nem eladó a szex.hu, a suli.hu és a lakas.hu sem. A pornószájtok üzemeltetőinek le kell mondaniuk az erotika.hu és az erotica.hu domainekről, és be kell érniük a tinilanyok.erotika.hu típusú címekkel. Az ISZT jelenlegi szabályzata szerint a tanács "a megjelölt kör versenysemleges képviseletére igazolhatóan felhatalmazott igénylők" számára fenntartja az olyan alapvető tevékenységi körökre vonatkozó közneveket, mint a taxi, orvos, múzeum, biztosító. A fenti szabályzat alapján legalábbis meglepő a szex.hu levédése, bár elképzelhető, hogy az utcalányok érdekképviseletének tartják fenn, feltéve, hogy van ilyen.

Megkérdeztük Martos Balázst, az Internetszolgáltatók Tanácsának elnökét, hogy az ISZT hogyan döntötte el a második szintű közdomainek listáját. Sokak szerint a sex.hu, erotica.hu, erotika.hu domaineket szabadon kellett volna hagyni, vagy eladni a hasonló nevű cégnek. "Az ISzT szavazással döntött. Elhiszem, hogy vannak, akik szerint az Ön által jelzett módon kellett volna eljárni." - írta válaszában Martos.  • Hírek
  • Hírek