Holland mini Echelon

2000.04.21. 11:44
A holland titkosszolgálat (BVD) feladatköre tovább bővülhet, és a lehallgatási jogai is szélesednek, ha elfogadják a kormány által beterjesztett törvényt. A "hírszerző és biztonsági szolgálatokról" szóló törvényt most tárgyalja az ország parlamentje. Eszerint a szolgálat válogatás nélkül lehallgathatja a más országok polgárai között zajló műholdas kommunikációt, és speciális kulcsszavak alapján szaglászhat az interneten. A BVD emellett titkosszolgálati pluszfeladatokat is kap, hiszen ezentúl a gazdasági információkat is gyűjtenie kell. Úgy néz ki, Hollandia egy kis Echelont épít magának.

A holland parlamentnek benyújtott jogszabály felhatalmazza a BVD-t (Binnenlandse Veiligheids Dienst, holland belbiztonsági szolgálat), hogy lehallgassa a nemzetközi műholdas és rádiós kommunikációs csatornákat. Az eredeti tervezethez képest egyébként megváltoztatták a törvény szövegét, és immár céltalanul lehallgathatnak bárkit, hogy ennek révén esetleg olyan beszélgetéseket, személyeket vagy csoportokat azonosíthassanak, amelyek érdekesek lehetnek a titkosszolgálat számára. Ennek kivitelezésére az amerikai-brit-ausztrál Echelonhoz hasonló, kulcsszavakból álló rendszert akarnak használni.

A törvény legálissá teszi a számítógéprendszerek elektronikus és fizikai behatolással járó feltörését
A törvény első változatához képest bővítést jelent, hogy a BVD az éterben folyó kommunikációt közvetlenül megcsapolhatja, vagyis a GSM forgalom megfigyeléséhez például nem kell a telefontársaságokhoz fordulniuk. A BVD saját hálózatot, vevőállomásokat építhet ki, így a kívülállók számára teljesen láthatatlanul végezheti tevékenységét.

A legkomolyabb hatáskörbővítést azonban egy utólag hozzáírt fejezet rejti. Eszerint a szolgálat megkapja a felhatalmazást arra, hogy minden nemzetközi kommunikációt, amely nem kábelen keresztül történik, teljes egészében vizsgálhasson, és a megfelelő szempontok szerint, személyek, csoportok vagy kulcsszavak után kutatva csemegézhessen benne. A fejezethez fűzött magyarázat szerint a teljeskörű lehallgatást azért kell biztosítani, mivel így ellenőrizhető, nem rejt-e valamilyen, az ország számára értékes üzenetet a nemzetközi kommunikáció.

Új emberi jogokat a kommunikációs korszakban

Az Európa Parlament elé vitt új javaslatok szerint az internet-korszakban új emberi jogi szabályokat kell kidolgozni. Eszerint az Echelon-hoz hasonló, teljeskörű lehallgató rendszerek használata illegális volna. Graham Watson, az emberijogi kérdésekkel foglalkozó bizottság vezetője szerint a határokon átívelő lehallgatások lehetőségével végleg elavultak a hagyományos emberijogi meghatározások. Ha az Európa Parlament elfogadja a plénum elé benyújtott tervezetet, az EU kénytelen lesz megfelelő diplomáciai lépéseket tenni az USA és nagy-Britannia irányába, hogy ezek az országok hagyjanak fel a nemzetközi telekommunikáció átfogó megfigyelésével, ha az nem egyes bűnesetek felderítését szolgálja.

A holland kormány emellett hidegvérűen azt is értésre adja, hogy a lehallgatott üzenetek tartalmának BVN általi megismerése egy elkerülhetetlen rossz, alapvetően ez nem célja a válogatás nélküli lehallgatásnak.

A lehallgatott üzeneteket és beszélgetéseket egy évig szabad megőrizni, a titkosított kommunikációt még ennél is tovább "amíg a visszafejtéshez adottak nem lesznek a feltételek." A nemzeti érdekek védelmében kifejtett kémtevékenysége mellett a holland BVD kifejezett megbízást kap a gazdasági kémkedésre, ha az "létfontosságú gazdasági érdekeket" érint.

Ezen kívül a vitatott törvény a szolgálat számára legálissá teszi a számítógéprendszerek elektronikus és fizikai értelembe vett feltörését. Behatolhatnak lakásokba és irodákba, adatokat tulajdoníthatnak el számítógépekről, vagy azokat módosíthatják illetve törölhetik. Trójai faló programokat installálhatnak, jelszavakat szerezhetnek meg, hogy ezzel biztosítsák a rendszerbe való bejutást, és hogy feltörhetők legyenek a titkosítási eljárások.

Franciaország szintén mobilizál

A francia ipari miniszter, Christian Pierret szavai szerint az ország minden erőfeszítést meg fog tenni, hogy a francia cégek felkészülhessenek a nemzetközi gazdasági háborúra. Ebben a viaskodásban az információ a megszerzendő nyersanyag. "Világszerte tombol a gazdasági háború, és mi a kellős közepében ülünk" - mondta a miniszter egy rádiónak adott interjújában. Egy olyan országnak, amely a világpiacon naprakész és ütőképes akar lenni, gondoskodnia kell arról, hogy hozzáférjen a fontos információkhoz.

Jelenleg a világ országai nem egyformán férnek hozzá az információkhoz - mondta a francia miniszter. Az egyenlőtlen erőviszonyokért az USA és Nagy Britannia által üzemeltetett Echelon lehallgatórendszer is felelőssé tehető. Ezen a csatornán az angolszász országok értékes piaci információkhoz jutnak, amelyeket továbbadnak saját cégeiknek. Pierret szavai szerint minden francia minisztériumba ipari kémkedés-szakértőket küldött a kormány, hogy összehangolhassák az információszerzést. Ugyanakkor üzletemberek számára felkészítő programokat állítanak össze, hogy kivédhessék a telefonos és számítógépes hálózatok megcsapolásával operáló gazdasági kémeket.

Echelon a cégek ellen?

A hidegháború idején létrehozott titokzatos Echelon rendszerrel világszerte telefonbeszélgetések, fax- és email-üzenetek millióit lehet megfigyelni. Az USA többször, ismételten tagadta, hogy a lehallgatórendszert ipari kémkedésre használná. Az MSNBC cikke szerint azonban az amerikai cégek közvetve mégis hozzájutottak a lehallgatott beszélgetésekből és külföldi kormányzati anyagokból gyűjtött aranyat érő információkhoz.

A CIA korábbi igazgatója, James Woolsey az Echelont érő európai kritikákra válaszul kijelentette: csak a korrupció miatt figyelik az európai cégek tevékenységét. Szerinte abszurd a felvetés, hogy csúcstechnológiát akarnának lopni a műszaki fejlesztésben utánuk kullogó európai vetélytársaktól. Woolsey persze teljesen másként nyilatkozott, amikor még a CIA igazgatója volt. A CIA tevékenységét vizsgáló bizottság előtt 1994-ben azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy gyakran tudtak segíteni a kormánynak a gyors döntésben, ha külföldön valaki a helyi tisztviselők megvesztegetésére készült. Ezáltal az amerikai cégeket a szolgálatok több milliárd dolláros bevételhez jutatták. "A legtöbb cég persze soha nem tudta meg, hogy a támogatásunkkal voltak ilyen eredményesek. Sőt gyakran kijelentik nyilvánosan, hogy ilyesmire nem szorulnak rá. De hát éppen ez a titkosszolgálati munka lényege."  • Hírek
  • Hírek