Árpád
-2 °C
4 °C

Holland mini Echelon

2000.04.21. 11:44
A holland titkosszolgálat (BVD) feladatköre tovább bővülhet, és a lehallgatási jogai is szélesednek, ha elfogadják a kormány által beterjesztett törvényt. A "hírszerző és biztonsági szolgálatokról" szóló törvényt most tárgyalja az ország parlamentje. Eszerint a szolgálat válogatás nélkül lehallgathatja a más országok polgárai között zajló műholdas kommunikációt, és speciális kulcsszavak alapján szaglászhat az interneten. A BVD emellett titkosszolgálati pluszfeladatokat is kap, hiszen ezentúl a gazdasági információkat is gyűjtenie kell. Úgy néz ki, Hollandia egy kis Echelont épít magának.

A holland parlamentnek benyújtott jogszabály felhatalmazza a BVD-t (Binnenlandse Veiligheids Dienst, holland belbiztonsági szolgálat), hogy lehallgassa a nemzetközi műholdas és rádiós kommunikációs csatornákat. Az eredeti tervezethez képest egyébként megváltoztatták a törvény szövegét, és immár céltalanul lehallgathatnak bárkit, hogy ennek révén esetleg olyan beszélgetéseket, személyeket vagy csoportokat azonosíthassanak, amelyek érdekesek lehetnek a titkosszolgálat számára. Ennek kivitelezésére az amerikai-brit-ausztrál Echelonhoz hasonló, kulcsszavakból álló rendszert akarnak használni.

A törvény legálissá teszi a számítógéprendszerek elektronikus és fizikai behatolással járó feltörését
A törvény első változatához képest bővítést jelent, hogy a BVD az éterben folyó kommunikációt közvetlenül megcsapolhatja, vagyis a GSM forgalom megfigyeléséhez például nem kell a telefontársaságokhoz fordulniuk. A BVD saját hálózatot, vevőállomásokat építhet ki, így a kívülállók számára teljesen láthatatlanul végezheti tevékenységét.

A legkomolyabb hatáskörbővítést azonban egy utólag hozzáírt fejezet rejti. Eszerint a szolgálat megkapja a felhatalmazást arra, hogy minden nemzetközi kommunikációt, amely nem kábelen keresztül történik, teljes egészében vizsgálhasson, és a megfelelő szempontok szerint, személyek, csoportok vagy kulcsszavak után kutatva csemegézhessen benne. A fejezethez fűzött magyarázat szerint a teljeskörű lehallgatást azért kell biztosítani, mivel így ellenőrizhető, nem rejt-e valamilyen, az ország számára értékes üzenetet a nemzetközi kommunikáció.

Új emberi jogokat a kommunikációs korszakban

Az Európa Parlament elé vitt új javaslatok szerint az internet-korszakban új emberi jogi szabályokat kell kidolgozni. Eszerint az Echelon-hoz hasonló, teljeskörű lehallgató rendszerek használata illegális volna. Graham Watson, az emberijogi kérdésekkel foglalkozó bizottság vezetője szerint a határokon átívelő lehallgatások lehetőségével végleg elavultak a hagyományos emberijogi meghatározások. Ha az Európa Parlament elfogadja a plénum elé benyújtott tervezetet, az EU kénytelen lesz megfelelő diplomáciai lépéseket tenni az USA és nagy-Britannia irányába, hogy ezek az országok hagyjanak fel a nemzetközi telekommunikáció átfogó megfigyelésével, ha az nem egyes bűnesetek felderítését szolgálja.

A holland kormány emellett hidegvérűen azt is értésre adja, hogy a lehallgatott üzenetek tartalmának BVN általi megismerése egy elkerülhetetlen rossz, alapvetően ez nem célja a válogatás nélküli lehallgatásnak.

A lehallgatott üzeneteket és beszélgetéseket egy évig szabad megőrizni, a titkosított kommunikációt még ennél is tovább "amíg a visszafejtéshez adottak nem lesznek a feltételek." A nemzeti érdekek védelmében kifejtett kémtevékenysége mellett a holland BVD kifejezett megbízást kap a gazdasági kémkedésre, ha az "létfontosságú gazdasági érdekeket" érint.

Ezen kívül a vitatott törvény a szolgálat számára legálissá teszi a számítógéprendszerek elektronikus és fizikai értelembe vett feltörését. Behatolhatnak lakásokba és irodákba, adatokat tulajdoníthatnak el számítógépekről, vagy azokat módosíthatják illetve törölhetik. Trójai faló programokat installálhatnak, jelszavakat szerezhetnek meg, hogy ezzel biztosítsák a rendszerbe való bejutást, és hogy feltörhetők legyenek a titkosítási eljárások.

Franciaország szintén mobilizál

A francia ipari miniszter, Christian Pierret szavai szerint az ország minden erőfeszítést meg fog tenni, hogy a francia cégek felkészülhessenek a nemzetközi gazdasági háborúra. Ebben a viaskodásban az információ a megszerzendő nyersanyag. "Világszerte tombol a gazdasági háború, és mi a kellős közepében ülünk" - mondta a miniszter egy rádiónak adott interjújában. Egy olyan országnak, amely a világpiacon naprakész és ütőképes akar lenni, gondoskodnia kell arról, hogy hozzáférjen a fontos információkhoz.

Jelenleg a világ országai nem egyformán férnek hozzá az információkhoz - mondta a francia miniszter. Az egyenlőtlen erőviszonyokért az USA és Nagy Britannia által üzemeltetett Echelon lehallgatórendszer is felelőssé tehető. Ezen a csatornán az angolszász országok értékes piaci információkhoz jutnak, amelyeket továbbadnak saját cégeiknek. Pierret szavai szerint minden francia minisztériumba ipari kémkedés-szakértőket küldött a kormány, hogy összehangolhassák az információszerzést. Ugyanakkor üzletemberek számára felkészítő programokat állítanak össze, hogy kivédhessék a telefonos és számítógépes hálózatok megcsapolásával operáló gazdasági kémeket.

Echelon a cégek ellen?

A hidegháború idején létrehozott titokzatos Echelon rendszerrel világszerte telefonbeszélgetések, fax- és email-üzenetek millióit lehet megfigyelni. Az USA többször, ismételten tagadta, hogy a lehallgatórendszert ipari kémkedésre használná. Az MSNBC cikke szerint azonban az amerikai cégek közvetve mégis hozzájutottak a lehallgatott beszélgetésekből és külföldi kormányzati anyagokból gyűjtött aranyat érő információkhoz.

A CIA korábbi igazgatója, James Woolsey az Echelont érő európai kritikákra válaszul kijelentette: csak a korrupció miatt figyelik az európai cégek tevékenységét. Szerinte abszurd a felvetés, hogy csúcstechnológiát akarnának lopni a műszaki fejlesztésben utánuk kullogó európai vetélytársaktól. Woolsey persze teljesen másként nyilatkozott, amikor még a CIA igazgatója volt. A CIA tevékenységét vizsgáló bizottság előtt 1994-ben azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy gyakran tudtak segíteni a kormánynak a gyors döntésben, ha külföldön valaki a helyi tisztviselők megvesztegetésére készült. Ezáltal az amerikai cégeket a szolgálatok több milliárd dolláros bevételhez jutatták. "A legtöbb cég persze soha nem tudta meg, hogy a támogatásunkkal voltak ilyen eredményesek. Sőt gyakran kijelentik nyilvánosan, hogy ilyesmire nem szorulnak rá. De hát éppen ez a titkosszolgálati munka lényege."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?