Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Három év börtönnel fenyeget az ASVA

2005.04.22. 16:11
Az ASVA és a miskolci rendőrség megint közösen akciózott szerzői jogsértés miatt. Az elkövetőnél ezer cd-t és dvd-t, valamint egy számítógépet foglaltak le.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) megint lecsapott a fájlcserélőkre. A segítségével a miskolci rendőrség 1119 darab másolt cd és dvd korongot foglalt le, valamint egy számítógépet, amellyel az elkövető másokkal is megosztotta az interneten hatalmas gyűjteményét.

Nagy Sándor, a miskolci rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy munkatársaival az utóbbi időszakban több, a szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyeket göngyölítettek fel, és ezek közül az egyik legjelentősebb az a márciusi akció volt, amikor lefoglaltak egy jogsértő tartalmakat terjesztő szervert, a Mátrix hubot. Ennek a szervernek az üzemeltetője maga is szerzői jogvédett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé.

Az ASVA azt mondja, hogy a most leleplezett kalóz az illegális tevékenységgel legalább 336 sértettnek 43 és fél millió forint vagyoni hátrányt okozott, és a legsúlyosabb esetben akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Letölteni lehet

Mint azt korábban megírtuk, a magyar jog engedélyezi a magáncélú letöltést, amennyiben a zeneszám vagy a film másolata csupán élvezeti cikk, és semmilyen jövedelem nem származik belőle. A csupán letöltőket tehát nem lehet beperelni, megbüntetni, aki viszont megosztja a fájlcserélő hálózatokon a zenéket és filmeket, az jogsértést követ el.
20%
3490 Ft
2792 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft