Donát
-4 °C
2 °C

Nem ért egyet a díjmegosztással a Matáv

2001.05.31. 17:41
Az egységes hírközlési törvény, melynek elfogadásáról az Országgyűlés következő ülésén szavaznak, többek között hatósági árassá tenné az internetezés telefondíját, és arra kötelezné a távközlési szolgáltatókat, hogy osszák meg internetes bevételüket az internetszolgáltatókkal. A Matáv üdvözli a parlamenti végszavazás előtt álló törvényt, annak bizonyos részleteivel - így a díjmegosztással - azonban nem ért egyet. A törvény parlamenti vitája során több mint 300 módosító javaslatot terjesztettek be a képviselők, melyek közül 131-et támogatott a kormány.
Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója szerint az internetkapcsolat tarifájának hatósági szabályozása indokolatlan és szokatlan törekvés. Mint mondta, Európában számos példa van arra, hogy a telefonszolgáltató fizet az internetszolgáltatónak, ám ennek fejében az internetszolgáltató is nyújt valamit a telefoncégnek, például beruház a hálózat bővítésébe. Egy ilyen konstrukció elől nem zárkózik el a Matáv, sőt működőképesnek tartja. A törvényben megszabott bevételmegosztásból származó összegért azonban az internetszolgáltatónak semmit nem kellene tennie. A Matáv különösen problémásnak és értelmezhetetlennek tartja a díjmegosztás kiterjesztését más távközlési szolgáltatókra, így a kábeles és bérelt vonali internetszolgáltatókra. A cég közleménye szerint a törvénytervezet internetre vonatkozó szabályozása arra készteti a Matávot, hogy "átgondolja jelenlegi internetes kedvezményeinek létjogosultságát".

A törvény módosított változata nagyobb súlyt fektet az infrastruktúra alapú verseny ösztönzésére, Straub Elek szerint a cég üdvözli ezt a változást. Cége ellenben aggályosnak tartja az előfizetői hurok átengedésére vonatkozó aszimmetrikus szabályozást. Ennek értelmében a Matáv nem léphet be a Vivendi illetve a HTCC helyi telefontársaságok területére, míg azok megjelenhetnek a Matáv-területeken. A törvénytervezet szerint ez a korlátozás hazánk EU-csatlakozásáig fennállna, célja a gazdaságilag gyengébb szolgáltatók védelme az erősebbekkel szemben. A Matáv szerint indokolatlan ez a korlátozás, amely a cég szerint az ügyfeleket sújtja, akik bizonyos területeken nem választhatják a Matávot szolgáltatónak.

Straub Elek
A cég nehezen betarthatónak találja a törvényben megszabott határidőket. A fix-mobil ár szabályozása például idén július elsején lépne hatályba, miközben a törvény végrehajtási rendeletei még nem készültek el. A Matáv ezenfelül felesleges és idejétmúlt korlátozásnak tartja a kábeltévé-hálózatra vonatkozó párhuzamos infrastruktúra-építés átmeneti tilalmát. A cég szerint ezt nem indokolja az elmúlt időszak tapasztalata, a törvény elfogadásával gyengülni fog a verseny a piacon.

Kérdezzen Ön is Straub Elektől, aki holnap (június 1., péntek) reggel 9-kor válaszol az Index olvasóinak!

Három forintos percdíjjal ingyen internet?
Az internetes piac dial up-os szegmensében ingyenessé válhat az internetszolgáltatás akkor, ha az internetszolgáltatók a telefondíj-megosztás során megfelelő összeget kapnak - közölte Graur Tamás, a PSINet Magyarország ügyvezető igazgatója. Az MTI szerint az ügyvezető úgy vélte: ha az internetszolgáltatók percenként nettó 3 forintot kapnának a díjmegosztás keretében, akkor ez az összeg már fedezné az internetszolgáltatást, így azt ingyen adhatnák a magán-előfizetőknek. Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján a felvetésre reagálva elmondta: reálisnak tartja az összeget, azonban a telefontársaság saját költségeivel növelve már kevesen vállalnák a magas percköltségű ingyen internetet. A PSINet Magyarországnak 25 százalékos részesedése van az üzleti internetszolgáltatói piacon.