Alfréd
-3 °C
3 °C

Részesülne a telefondíjból az internetszolgáltató

2001.05.22. 16:08
Az internetkapcsolat telefondíjának megosztását javasolja az egységes hírközlési törvény egyik módosító javaslata, melyet a kormány is támogat. A javaslat nemcsak az internet-hozzáférés telefondíját tenné hatósági árassá, hanem a telefondíjnak az internetszolgáltatót illető hányadát is. A törvénymódosítás megteremtené az ingyenes internetszolgáltatók működési feltételeit, és a fizetős szolgáltatók számára is hasznos, igaz, a telefoncégeknek bevételcsökkenést jelent.
Az informatikai bizottság elnöke, Rogán Antal fideszes képviselő által benyújtott módosító indítvány szövege szerint a miniszter nemcsak az internetszolgáltatás távközlő hálózaton keresztül történő elérésének árát állapítja majd meg, de "e szolgáltatás nyújtása esetén a távközlő szolgáltatás díjának azt a hányadát, melyet a távközlési szolgáltató átad az internetszolgáltatónak." Hatóságilag állapítják meg ezenfelül az egyetemes távbeszélő szolgáltatás előfizetői díját, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató által nyújtott szolgáltatások díját, a műsorszóró szolgáltatás díját és az egyetemes postai szolgáltatások árát is.

A módosító javaslatot kedden ismertette Borókai Gábor kormányszóvivő, aki elmondta, hogy a kormány a mérsékelten infrastruktúra alapú versenyt támogatja a szolgáltatás alapúval szemben az egységes hírközlési törvény módosításánál. Borókai szerint az internetszolgáltatások árcsökkenése érdekében a távközlési szolgáltatónak a díj egy részét át kell adnia az internetes szolgáltatónak - tudósított az MTI.

Free és fizetős szolgáltatóknak is jól jön a díjmegosztás

A javaslat lehetővé tenné az ingyenes internetszolgáltatók piaci alapú működését, mivel a telefonköltség megosztásából és a reklámbevételekből fenn tudnák tartani szolgáltatásukat. A bevételmegosztás a fizetős szolgáltatóknak is hasznos, hiszen részesedést kapnak az általuk generált forgalomból. Nyugat-Európa számos országában működik a telefonbevétel megosztása a telefon- és internetszolgáltatók között. Csehországban a telefonforgalmi bevétel 25, Angliában pedig 40-60 százaléka illeti az internetszolgáltatót. Csúcsidőben az angol internetszolgáltató nagyobb részt kap az internetes telefondíjból, mint a telefonszolgáltató.

Internetszolgáltatásba fogna az Index

Az Index tavaly ősszel tett javaslatot a Matávnak ingyenes internetszolgáltatás indításáról, melyre a cég - hivatkozva az akkor még csupán tervezett tarifamódosulásokra - azóta se válaszolt. A javaslat értelmében a telefontársaság átadná telefondíjakból befolyó, az internetezés okán megnövekedett összeg bizonyos százalékát az ingyenes szolgáltatónak, amely ebből az összegből és reklámbevételeiből biztosítja működését. Braun Róbert, az Index vezérigazgató-helyettese szerint a hírközlési törvény elfogadásával megteremtődhet a bevételmegosztásra épülő ingyenes internetszolgáltatás elindításának feltétele. Ehhez persze a telefontársaság együttműködése is szükséges.

A Kiwwi üdvözli a törvénymódosítást

Végvári Orsolya
A Kiwwi nagyon örül a hírközlési törvény tervezett módosításának, mondta el kérdésünkre Végvári Orsolya, a cég ügyvezető igazgatója. Jelenleg az internetes hívások a hazai telefonforgalom 25 százalékát teszik ki, amely a cég szerint még idén 30 százalékra emelkedhet. Végvári Orsolya szerint indokolt lenne az internetes hívásokból befolyó bevételek megosztása, mivel ezek a hívások tipikusan olyan időszakban bonyolódnak, amikor jobbára kihasználatlan a telefonhálózat kapacitása. Végvári Orsolya szerint az internethívások pluszberuházás nélkül hoznak bevételt a telefonszolgáltatóknak, így jogos az internetszolgáltatók bevételmegosztási igénye. A törvény tervezett módosítása az ügyvezető szerint végre elismerné az internetszolgáltatók nagykereskedelmi tevékenységét.

A Matáv jelenleg is tárgyal az internetszolgáltatókkal a bevételek megosztásáról. Információink szerint a cég azt javasolta az internetszolgáltatóknak, hogy fordított elszámolást alkalmazzanak az 51-es körzetszámok forgalmáról. Így tehát a Matáv nagykereskedelmi áron eladná a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, melyből a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának. Ebből a jutalékból a szolgáltatónak finanszíroznia kéne nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is. A Kiwwi szerint kivitelezhetetlen a számlázás internetszolgáltatóhoz vitele, különösen az ingyenes szolgáltatók esetében.

Mint azt az ügyvezető kérdésünkre elmondta, a Kiwwi jelenleg két bevételi forrással rendelkezik: Voice-over-IP, vagyis internetes beszédforgalmi szolgáltatásának jelenleg 1500 kis és közepes vállalat előfizetője, továbbá bevétele származik az ingyenes internetszolgáltatáson futó reklámokból is. Így azonban rövid távon nem finanszírozható az internetszolgáltatás, ezért a cég célja, hogy középtávon megállapodást kössön a Matávval az árbevétel megosztásáról.

A bevételmegosztásról szóló módosító javaslatot csütörtökön tárgyalja az Országgyűlés informatikai bizottsága. A Matáv egyelőre nem kommentálja a javaslatot.

Távközlő, nem távbeszélő
Hatósági áras lenne a kábeltévés internet is?
A módosító javaslat a törvény meghatározásait is pontosítaná. Az első törvényszövegben ugyanis a "távbeszélő hálózat" kifejezés szerepel, ezt "távközlő hálózatra" változtatná a javaslat. Így tehát a módosított törvény a következőképpen definiálná az internetszolgáltatás elérését távközlő hálózaton keresztül: "olyan szolgáltatás, amellyel a felhasználó a távközlő hálózat végpontján csatlakoztatott végberendezésével a távközlő hálózaton át csatlakozhat az internethez abból a célból, hogy az internetszolgáltatótól adatátviteli szolgáltatást vegyen igénybe".

A törvény definíciói értelmében távközlési hálózat a következő: "átviteli rendszerek és - ahol ez értelmezhető - a hálózatban a hívás irányításra szolgáló kapcsoló berendezések, továbbá más erőforrások, melyek jelek továbbítását teszik lehetővé meghatározott végpontok között vezetéken, rádión, optikai vagy elektromágneses közegen."

A probléma csak az, hogy a fenti definíció többek között a kábeltévé-hálózatokat és a rádiótelefon-hálózatokat is fedi, így aztán a szövegből arra is következtethetnénk, hogy a kábeltévés és a mobil internetet is hatósági árassá kívánják tenni.