Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nyártól megszűnnek az átalánydíjas kedvezmények

2001.04.23. 12:38
A Matáv júliusban eltörli a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt, a speciális tarifájú 51-es körzetszámot használó szolgáltatókat pedig a telefondíjak kiszámlázására próbálja rábírni, értesült az Index. Ez a lépés kilátástalan helyzetbe hozná a kisebb forgalmú szolgáltatókat, mivel a számlázási és behajtási rendszer átalakítása és üzemeltetése felemésztené esetleges nyereségüket. Az internetezők pedig percdíjas internetre számíthatnak, melynek árában a telefonköltség is benne lesz, a kérdés csak az: mennyiért?
A 150 forintos kedvezmény és a 4000 forintos kvázi-átalánydíj eltörlésével egyetlen internetes telefonkedvezmény marad, az "internet-tarifával" (jelenleg csúcsidőben bruttó 7,50 Ft/perc, csúcsidőn kívül 3,75 Ft/perc, kapcsolási díj nélkül) hívható 51-es internetes behívószám. Jelenleg valamennyi nagyobb internetszolgáltató rendelkezik 51-es körzetszámmal, a Matáv azonban olyan előnytelen feltételeket kíván partnereire erőltetni, melyet azok várhatóan nem fogadnak el. Így aztán lehetséges, hogy egyedül a MatávNet lesz az 51-es körzetszámon elérhető, mivel a legnagyobb internetszolgáltató forgalma van akkora, hogy fedezze a járulékos költségeket.

Mégis eltörlik a kedvezményeket

A karácsonyig monopolhelyzetben lévő telefontársaság már januárban beijesztett a 4000 forintos Mindenkinek eltörlésével, a közfelháborodás azonban akkora volt, hogy visszakozott a cég. Miután ugyanis kiderült, hogy a cég nem vesz fel több megrendelést a Mindenkinek csomagra, az internetezők tüntetést szerveztek, Stumpf István pedig meghívta a Matáv illetékeseit az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának alakuló ülésére. Ott Gecser Ottó, a Matáv vezérigazgató-helyettese még úgy nyilatkozott, hogy elhibázott lépés volt cége részéről a Mindenkinek csomag szüneteltetése. Mint mondta, terveik szerint a kedvezményes csomag továbbra is érvényben marad, a jövőben pedig más, előnyösebb konstrukciókat kínálnak az internetezőknek.

Percalapú számlázás lesz

Az Index megtudta, hogy milyen "más, előnyösebb konstrukciókat" tervez bevezetni a Matáv. A cég ugyanis ragaszkodik a percalapú számlázás bevezetéséhez, ezért meg kívánja szüntetni az átalánydíj-jellegű kedvezményeket, és jelentősen átstrukurálja az internetes tarifákat. Teszi ezt akkor, amikor a készülő hírközlési törvény hatósági árassá tenné a telefonos internetezés telefonköltségét, vagyis várhatóan maximálná az internetkapcsolat telefondíját.

A Matáv áthárítaná a behajtást

A Matáv azt javasolta a többi internetszolgáltatónak, hogy fordított elszámolást alkalmazzanak az 51-es körzetszámok forgalmáról. Így a Matáv eladná a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, percenként nettó 3 forintért. A forgalmi díjból a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának, nyolcmillió forintig semmit, 8 és 100 millió között 10 százalékot, 100 és 500 millió között 18 százalékot, a felett pedig 25 százalékot.

Ebből a jutalékból a szolgáltatónak finanszíroznia kéne nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is. Eddig a szolgáltatók nem nagyon zaklatták a nem fizető ügyfeleket, hiszen a pár ezres vagy pár tízezres tartozás behajtásának költsége meghaladta volna a tartozást, inkább csendben lekapcsolták őket. A telefontarifával súlyosbított internetköltség azonban már egyetlen hónap alatt is komoly összegre rúghat, amelyet a szolgáltató kénytelen behajtani.

Mindezeken felül a Matáv a várható forgalmi díj 75 százalékának előrefizetését követeli, vagy olyan bankgaranciát, amely meghaladja a kisebb szolgáltatók lehetőségeit. Az 51-es számok havidíja továbbra is 5000 forint, egyszeri bekapcsolási díja pedig közel 30 ezer forint a szolgáltatók számára.

Mennyibe kerülne az internetezés?

Egy 8 és 100 millió forint közötti forgalmú szolgáltató percenként nettó 2,70-ért kapja a Matávtól a telefonköltséget. Az már a szolgáltatón múlik, hogy ezt a költséget hogyan építi áraiba: számlázhat percenként 2,70-et a telefonért és havi pár ezer forintot az internetért, vagy számlázhat egységes X forintos percdíjat, melyben az internet és a telefon költsége is benne foglaltatik. A szolgáltatók szerint azonban a Matáv által felajánlott jutalék nem fedezné megnövekedett költségeiket. Ezen még a Matáv jelenleg csúcsidőben számlázott nettó 7,20 forintos percdíja és a nagykereskedelmi 2,70 közötti különbség csábítása sem változtat, mivel várhatóan nem növelné jelentős mértékben a napközben otthonról internetezők számát. Ezenfelül a karácsonyi liberalizáció várhatóan amúgy is erre a szintre nyomja az árakat, mindenféle költségáthárítás nélkül.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a készülő hírközlési törvény hatósági árassá tenné a telefonos internetezés telefonköltségét. Amennyiben a hatósági árat túl alacsonyan (3 forint közelében) állapítják meg, a Matáv javasolt konstrukciója értelmét vesztené, hiszen egyértelműen veszteséges lenne a szolgáltatás. Amennyiben elég magasan állapítják meg a hatósági árat, életképes maradhat a Matáv által javasolt fordított elszámolás, ám továbbra is kérdéses, hogy megéri-e a szolgáltatóknak.

Mit javasolnak a szolgáltatók?

Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója

A szolgáltatók azt szeretnék elérni, ha ügyfeleiknek továbbra is a Matáv számlázná az internetelérés telefondíját, ebből pedig az internet-szolgáltató forgalmi jutalékot kapna, melyet kedvezményként adhatna ügyfeleinek. Az Index információi szerint a szolgáltatók a különböző napszakokra különböző jutalékokat javasolnak, annak érdekében, hogy a hálózatok kihasználtsága, és így a szolgáltatás minősége egyenletesebb legyen.

A GTS-Datanet működőképesnek találja a más országokban már működő fordított elszámolási rendszert, a Matáv által kínált feltételeket azonban elfogadhatatlannak tartja, mondta el kérdésünre Szép Tibor, a cég stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója. A Datanetnek kereskedelmi és jogi kifogásai is vannak a javaslattal szemben, a legjelentősebbnek azonban a műszaki elvárások tarthatatlanságát érzik.

A Matáv ugyanis még a regionális szolgáltatóktól is elvárja, hogy berendezéseit telepítse valamennyi Matáv primer körzetben, továbbá Budapest 14 központjában. A Datanet jelenleg egyetlen helyről szolgálja ki budapesti előfizetőit, a többi rendszer telepítése komoly többletköltségeket róna a cégre, mondta el a tanácsadó.

Problémát jelent az is, hogy még egy olyan komoly országos szolgáltató, mint a Datanet is csak a 18 százalékos jutalékzónába esik forgalma alapján, amelyből nem finanszírozhatóak nyereségesen a rendszer szükséges átalakításai. Az új számlázási rendszer adatvédelmi szempontból is kérdéses: elméletileg valamennyi internet-előfizetővel új szerződést kell kötnie az internetszolgáltatónak, hiszen eddig csak az internetet, ezután pedig a telefont is a szolgáltató nyújtja az ügyfél részére.

Mi lesz most?

Az internetszolgáltatók jelenleg is tárgyalnak a Matávval az 51-es körzet használatának új feltételrendszeréről. Nem tudni, hogy mikorra készül el a mindkét fél által elfogadható változat, illetve mikor áll fel valamelyik fél a tárgyalóasztal mellől.

Az Index természetesen megkereste a Matáv illetékes osztályát, ahonnan nem érkezett válasz a cikkel kapcsolatos kérdéseinkre. Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója az Indexnek elmondta, hogy valóban dolgoznak új konstrukciókon, de konkrétumok híján egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Matáv: "no comment"
A Matáv hétfő délután szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontja a következő: "a Matáv valóban megkereste ajánlatával a koncessziós területén működő internetszolgáltatókat. A tárgyalásokról értelemszerűen nem közölhetünk információkat, ám az egyes internetszolgáltatókkal kötött esetleges megállapodásokról természetesen részletes tájékoztatást adunk majd".
15%
5990 Ft
5092 Ft