Mátyás
-6 °C
1 °C

Spamtörvényt sértett a Microsoft?

2004.11.10. 12:18
A Linux elleni kampányolás hevében leiratkozást nem biztosító, kéretlen reklámlevélnek minősülő emaileket továbbított az amerikai szoftverkonszern.
A magát a kéretlen reklámlevelek (spam) elleni küzdelem élharcosának tartó Microsoft úgy küldött ki ügyfeleinek több ezer emailt, hogy egyes vélemények szerint megsértette az amerikai Can-Spam Act (spam ellenes törvény) előírásait.

Az amerikai szoftverkonszern a Linux és más nyílt forráskódú operációs rendszerek ellen indított világméretű kampánya részeként a közelmúltban emailt küldött az ügyfeleinek.

Nincs leiratkozás

A Microsoft megfelelő részlege az email összeállításánál egyvalamit felejtett el: szerepeltetni kellett volna benne azt a lehetőséget, hogy a címzettek hogyan tudnak lekerülni a címlistáról.

Ezzel a szoftvercég megsértette a Can-Spam Act rendelkezéseit. A szigorú jogszabály viszont többek közt éppen a Microsoft nyomására született meg, emlékeztet a news.ch híroldal.

Elszivárgó kormányhivatalok

A konszern ügyvédei természetesen minden felelősséget elutasítanak az esettel kapcsolatban, a tömeges emailek miatti jogvita viszont ezzel még korántsem nem ér véget. A Microsoft emailek és más kampányok útján küzd a nyílt forráskódú szoftverek egyre terjedő divatja ellen. Az USA-ban mindenekelőtt kormányzati hivatalok és közintézmények használnak Linuxot, talán mert számos tanulmány azt állítja, hogy ez a rendszer olcsóbb, biztonságosabb és megbízhatóbb.