Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Távmunkaként hirdetik a pilótajátékot

2003.07.12. 10:51
Az utóbbi időben a spam különös válfaja terjed. Ebben szépreményű honfitársaink interneten végezhető munkát, kecsegtető üzleti lehetőséget ígérnek egymásnak. A felcsillanó lehetőség pusztán annyi, hogy a 20 dolláros beugróért ugyanilyen spamok terjesztésébe lehet beszállni.

A spam útján terjedő jelenség bőségesen belefér a pilótajáték tényállásába. A törvényi alapkövetelmény a többrétegű jövedelemszerzés, ami mögött gyakorlatilag semmi nincs, jelentette ki az Index kérdésére Verebics János internetjogi szakértő.

A pilótajáték éppen a jóhiszeműség kihasználása miatt lett büntetendő. Az adott esetben az egy elég szerény fügefalevél, hogy információs anyagokat terjesztenek, mondta a szakértő.

Csak pörögjön fel

A BTK 299/C. paragrafusa nem nagyon határozza meg, hogyan lehet egy pilótajátékot szervezni, így a tiltott körbe gond nélkül beletartozik az internet is. A jogszabály különben akkor említ elkövetési formát, ha azt preferálni kívánja, emlékeztetett Verebics János.

Ha ez nem történik meg, akkor általában a teljes spektrum beletartozik, a szóbeli meggyőzéstől a szórólapokon át az elektronikus információig. A terjesztők, vagyis inkább a kezdeményezők számára nem is az a lényeg, hogy minden emberen komoly pénzt keressenek, hanem inkább hogy beinduljon a lánc, mondta a szakértő.

Információs anyagok

Az újabb emberek beszervezésére épülő rendszer annak az örve mögé próbál bújni, hogy információs anyagokat értékesít. Az így kapott információ pedig nem más, hogyan lehet másokat spammelni és hatékonyan meggyőzni.

Az első levél szűkszavú szokott lenni, bár írója legtöbbször nem mulasztja el megemlíteni, hogy az emailcímet "az internetről" szerezte. Ezzel mintha az adatvédelmi aggályokat le is tudta volna.

Angolból fordítva

A nagyon fifikás játékosok más emailcímre kérik a választ, esetleg azzal nyugtatnak meg, hogy nem kell a leiratkozás miatt aggódni, ettől a feladótól több email már nem érkezik.

BTK 299/C.§
Piramisjáték szervezése: Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el és háromévi szabadságvesztéssel büntetendő.
A pilótajátékra hajazó struktúrára csak később derül fény, amikor az érdeklődő elkéri a Wordben írott "tájékoztatót". A hosszú szöveg eredetije angolul születhetett, egy amerikai úriember ecseteli benne, mennyire megváltozott az élete, mióta napi pár órát foglalkozik a rendszerrel.

Spammeljen hatékonyan

Az "üzlet" építésére az anyag két módszert javasol. Az egyik a tömeges emailben hirdetés (spam) a másik az ingyenes internetes hirdetések használata.

A szöveg azzal kecsegtet, hogy például a "REPORT #2 megmutatja Önnek a legjobb módszert arra, hogyan lehet tömeges e-mailt elküldeni és honnan lehet új e-mail címeket szerezni."

A nevezett leírás pontos útmutatót tartalmaz arra, hogyan lehet egy óra leforgása alatt több ezer embernek emailt küldeni, miközben a feladó kiléte rejtve marad.

Tömeget gerjeszt

A többi anyagból kiderül, hogyan legyen internetes oldalunk, amivel reklámozhatunk. Hogyan keltsünk az emberekben érdeklődést, és hogyan vegyünk rá a vásárlásra.

Az a legfontosabb cél, hogy minél többen beszálljanak. A levezetés szerint ha 2 ezer megcélzott személyből csak fél százalék lép be, és ez a 100 ember is beszervez 100-100 további szereplőt, a negyedik szinten máris 55 ezer dollár áll a házhoz.

Vége a dalnak

A pilótajátékok szabálya szerint azonban néhány szint után elfogy a Föld (hiszékeny) népessége. A nulla összegű játék eredménye pedig az, hogy a sorban előrébb állók esetleg keresnek valamit, a nagy többség viszont hoppon marad.

Az Indexnek sikerült felvennie a kapcsolatot több kiugrott szereplővel, akik pénzt is adtak az anyagokért. Az egyik névtelenséget kérő illető elmondása szerint azért nem passzolta tovább az irományokat, nehogy "az internetre káros tudás tovább másolódjon."

Bebukták a tanulópénzt

Ezen kívül inkább lenyeli az 5 ezer forint veszteséget, csak ne kelljen évekig bíróságra járkálnia. Meglátása szerint a beszervezés simán pilótajáték, hiába hívják MLM-nek (multilevel marketing).

A többi érintett szintén belesült, és nettó veszteséggel zárta a kalandot. Egyikük elmondása szerint a spam teljességgel alkalmatlan bárminek az értékesítésére, ráadásul a szolgáltató is nagyon gyorsan kirúgja a másokat zaklató ügyfelet.

A szolgáltató bekeményít

Az Index megpróbálta elérni az egyik legnagyobb játékost, aki nem csak az anyagokban szerepelt előkelő helyen, de aktívan is spammelte például az ügyeletünk levelezését.

Az illető viszontválaszokra fenntartott freemailes címe viszont elérhetetlennek bizonyult. A visszapattanó hibaüzenet azt közölte: visszaélés miatt eltávolítva (User is kicked out due to abuse).

Az invitáló spam
Kedves Internetezö!
Egy nagyon egyszerű, otthon végezhető internetes munkát ajánlok, melynek segítségével viszonylag rövid idő alatt meglehetösen tisztességes jövedelemre tehet szert! Az ingyenes információhoz hozzájuthat, ha küld egy üres e-mailt az
skovacs6@freemail.hu címre.
subject/tárgy: leírás
Leiratkozás nem szükséges, mert ettől a feladótól nem kap több üzenetet.
Sándor