Auguszta
-7 °C
0 °C

Microsoft-minisztérium 1:1

2000.09.27. 11:12
Az amerikai legfelsőbb bíróság megtagadta a Microsoft antitröszt perének tárgyalását, és a fellebbviteli bírósághoz utalta az ügyet. Könnyen meglehet, hogy mégsem darabolják fel a vállalatot, mivel az ügyet Columbia állam fellebbviteli bíróságán viszik tovább, amely eddig minden ügyben a szoftvermonopólium javára döntött.
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elfogadta a Microsoft érvelését, megtagadta a szoftvergyár antitröszt perének tárgyalását, és a fellebbviteli bírósághoz utalta az ügyet. A döntés azt követően született, hogy az amerikai igazságügyminisztérium és tizenkilenc állam kérelmezte, hogy az elsőfokú tárgyalást követően azonnal a legfelsőbb bíróság tárgyalja a szoftveróriás ügyét.

Az amerikai állam egy 1974-es törvényre hivatkozott, amely országos jelentőségű perekben lehetővé teszi a fellebbviteli szak kihagyását. A Legfelsőbb Bíróság elutasító döntése szerint "a fellebbviteli bíróság beható vizsgálatát nem helyettesítheti a meggyorsított vizsgálat, bármennyi időt lehetne megtakarítani vele". A bírák ezért 8:1 arányban elutasították a per felgyorsításának kérelmét.

A döntést követően a Microsoft antitröszt-pere Columbia állam fellebbviteli bíróságán folytatódik, amely eddig minden Microsoft ellen folyó ügyben a szoftveróriás javára döntött. Ráadásul az ügy akár évekre elhúzódhat, amit az igazságügyi minisztérium és a szövetségi bíróság igyekezett elkerülni. A kormányzat ügyészei szerint minden késlekedés "helyrehozhatatlan károkat okozna a a nemzet egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági szektorában a szabad versenynek".

Thomas Penfield Jackson bíró idén júniusban állapította meg, hogy a szoftvercég visszaélt az operációs rendszerek piacán élvezett monopolhelyzetével, és elrendelte a vállalat két részre választását.

A Microsoft a fellebbviteli bíróságon elhúzódó tárgyalásokkal átmenetileg, de akár véglegesen elkerülheti a darabolást. Az informatikai piac gyors fejlődése miatt könnyen okafogyottá válhat az egész per. Már most megkérdőjelezhető, ahogy a hamarosan több piacon vezető szerephez jutó, a Netscape-et felvásárló America Online és a saját szektorában szintén monopolhelyzetével visszaélő Oracle hogyan próbálja meg átverni a potenciális ellenfelük feldarabolását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!