A Microsoft fellebbez, a kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

2000.06.08. 10:57
A Microsoft megpróbál időt nyerni az ellene folyó trösztellenes perben, így a másodfokú bíróságra viszi az ügyet. A kormány ezzel szemben siettetné az eljárást, és egy ritkán alkalmazott törvényre hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság azonnali döntését kéri az ügyben. Eközben elképzelhető, hogy januárban megszüntetik a cég elleni eljárást, ha a Microsoft által támogatott republikánus párt kerül kormányra.
Bill Gates
Fellebbeznek
Miután Bill Gates szerdán bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, az amerikai kormány úgy döntött, hogy az ügy gyors megoldása érdekében a Legfelsőbb Bíróságtól fogja kérni a per felülvizsgálatát. A lépéssel a kormány megkerüli a konzervatív beállítottságú fellebviteli bíróságot, mely a korábbi perekben a Microsoft javára döntött. Joel Klein, a főügyész helyettese szerint a lépéssel gyorsan és hatékonyan lezárhatják az ügyet. Jogi szakértők szerint kérdéses, hogy a Legfelsőbb Bíróság hajlandó megvizsgálni az ügyet, mielőtt az a másodfokú bírósághoz került volna.

A Microsoft a másodfokú bíróságnál fog fellebbezni, jelentette be Bill Gates Seattle-ben. Bill Neukom, a cég ügyvédje szerint az eljárás több hónapig, sőt akár egy évig is eltarthat. Megfigyelők szerint a cég célja egyértelműen az időhúzás: minél később kerül sor az esetleges darabolásra, annál jobb.

Joel Klein
Gyorsan le szeretné zárni az ügyet
A kormány egy ritkán alkalmazott törvény alapján akarja közvetlenül a Legfelsőbb Bíróság elé vinni az ügyet. A törvény szerint a legfelsőbb jogi fórum elé vihetők olyan sürgősségi ügyek, melyek eldöntése közérdek. Erre a törvényre hivatkozott Kenneth Starr is a Monica Lewinsky-ügyben, amikor annak eldöntését kérték a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy vajon kötelezhetőek-e tanúskodásra titkosügynökök az ügyben. Az LB ekkor a másodfokú bíróságra küldte az ügyet, azzal, hogy döntsenek minél hamarabb. Jogi szakértők szerint a Legfelsőbb Bíróság valószínűleg ezúttal is másodfokra küldi az ügyet, hogy a fellebviteli bírák tanulmányozzák át a tonnányi periratot és bizonyítékot, továbbá hogy a legfelsőbb bírák a másodfokú bíróság elemzésére támaszkodhassanak. A Legfelsőbb Bíróság ráadásul június végén szabadságra megy, és csak októbertől működik ismét, így az ügyön időközben dolgozhatna a fellebviteli bíróság.

A Microsoft napokon belül benyújtja fellebbezését, egyúttal az ellene hozott korlátozások életbeléptetésének felfüggesztését kéri a bíróságtól. Az Igazságügyminisztériumnak ekkor 15 napja van arra, hogy megkérje a bírót, hogy vigye az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé. Extrém esetben az LB bármikor döntést hozhat, akár nyári szabadsága alatt is.

Januártól okafogyottá válik a Microsoft elleni eljárás?

Az Index a Microsofthoz közel álló, amerikai forrásokból úgy értesült, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártójánál nem különösebben aggódnak a bírósági ítélet miatt. A Microsoft ugyanis a republikánus párt legnagyobb anyagi támogatói közé tartozik, s George W. Bushnak, a párt elnökjelöltjének igencsak jók az esélyei arra, hogy a jelenlegi demokrata párti elnöki adminisztrációt a november másodikai elnökválasztás után megváltoztassa.

Bill Neukom
"Az ügy akár évekig is eltarthat"
Éppen ezért a Microsoft - egy amerikai belső tanácskozáson elhangzott elemzések szerint - januárban már (számukra kedvező, republikánus választási győzelem esetén) a felperes igazságügyi minisztérium álláspontjának megváltozásával számolnak, amelynek eredményeként "okafogyottá válna" az egész eljárás.

Ha mégsem következne be a politikai váltás, akkor sem aggódnának a cég vezetői: informátorunk hozzátette ugyanis, hogy a Microsoftnál elemezték a korábbi amerikai trösztellenes pereket. Mint ismeretes, az IBM ellen korábban indult eljárás például tizenhárom évig tartott, s végül olyan hosszúra nyúlt a procedúra, hogy valóban okafogyottá vált, a számos fellebbezés és más eljárásjogi nehézség miatt.

A Microsoft egyébként körülbelül 1,5 éves átmeneti időszakkal számol a legrosszabb esetben is, ez az az időtartam szerintük, ameddig semmiféle nagyobb változás nem történhet a cégnél, a jogi procedúrák elhúzódása miatt.

Hozzátehetjük mindehhez, hogy időközben persze az IBM elvesztette a számítástechnikai ágazatot alapvetően meghatározó pozícióját, részben éppen az operációs rendszerek (a Microsoft javára) területén, másrészt a CPU-k, a komputerek vezérlését irányító mikroprocesszorok gyártása terén (itt az Intel lett a piacvezető).

Megfigyelők arra is felhívják a figyelmet, hogy a Microsoft elleni eljárás eredményeként a redmondi szoftvergyártó tőzsdei értéke jelentősen csökkent, s ma már a Cisco például hatvanmilliárd dollárral többet ér, mint a szoftvergyártó vállalat.

A Microsoft Magyarország nem kommentálja a bírósági döntést

A Microsoft magyarországi marketingigazgatója, Gál Péter az Indexnek elmondta: cégük hazai tevékenységét nem érinti az amerikai bírósági ítélet. Ügyfeleik ugyanis továbbra is hozzájuthatnak a folyamatosan piacra dobott Microsoft-termékekhez, és a vállalat itthoni szolgáltatásai is zavartalanul igénybe vehetők. Gál megjegyezte, a Microsoft Magyarországnak a hazai piac kiszolgálása a legfontosabb feladata, s ők egyáltalán nem is kommentálhatják az amerikai bíróságok ítéleteit.

A szakma jobban szereti, ha maga alakíthatja a szabályokat

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) elnöke, Beck György a Microsoftról szóló amerikai bírói ítélet kapcsán az Indexnek elmondta: úgy tűnik, hogy egyelőre nem ez a végleges döntés, az ügyben ,,még meg kell várni az utolsó szót".

Beck kiemelte, hogy nem cége nevében beszél, hanem mint az érdekegyeztető testület vezetője. Hangsúlyozta, hogy az informatikai szakma jobban szereti, ha maga alakíthatja ki szabályait, és minél kevesebb politikai beavatkozást szeretnének. A közvetlen beleszólást tehát nem tartják ,,jó dolognak".

Azt is hozzátette az Inforum vezetője, hogy Magyarország esetében különösen veszélyes lehet egy-egy ilyen amerikai bírósági döntés, hiszen ,,mi a sor végén vagyunk", vagyis a máshol esetleg hasznos, adekvát döntések itthon másképpen fejthetik ki hatásukat.

Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van, így a globalizáció esetleges negatív hatásait is kénytelenek vagyunk elviselni - mondta.

Beck György hangsúlyozta, hogy a globalizáció a vállalatfúziók létrejöttét segíti elő, bár egyes ágazatokban ezzel ellentétes folyamatok is végbemehetnek. A szokásos fúziós-osztódásos ciklusok egymást követik, természetesen nem minden iparágban azonos ütemben.

Annyi bizonyosnak látszik azonban, hogy globalizálódó világunkban a nemzetközi kihívásokra csak globális válaszokat lehet adni - hangsúlyozta az Inforum elnöke, anélkül, hogy a Microsoft-per részleteinek elemzésébe bocsátkozott volna.  • Tippek
  • Árfolyam