Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A minisztérium nem kéri a Microsoft feldarabolását

2001.09.06. 22:24
Az amerikai igazságügyi minisztérium nem követeli majd a a Microsoft feldarabolását a per újratárgyalása során. A minisztérium csütörtöki közleményében leszögezte, céljuk az ügy gyors lezárása. A Microsoft, a trösztellenes pert indító minisztérium és a 18 állam képviselői a következő két hét során találkoznak Colleen Kollar-Kotelly bírónővel, aki elé visszautalták az ügyet.
Az amerikai fellebbviteli bíróság június végén megsemmisítette Thomas Penfield Jackson bíró első fokon hozott ítéletét, amely a társaság két részre osztásával büntette volna a Microsoftot versenyellenes magatartása miatt. A fellebbviteli bíróság ugyanakkor helybenhagyta Jackson bíró döntését, mely szerint a cég monopóliummal bír az operációs rendszerek piacán, és monopóliumát versenyellenes, törvénysértő módon próbálja megőrizni.

Augusztus végén az ügyet visszautalták az elsőfokú bíróság elé, felülvizsgálatra. Az antitrösztpert indító igazságügyi minisztérium most változtatott stratégiáján, és nemcsak a cég darabolását nem fogja kérni az újratárgyaláson, de annak a kérdésnek újbóli vizsgálatát sem, hogy vajon illegálisan kapcsolta-e a Microsoft böngészőjét az operációs rendszerhez.

A cég üzleti magatartását szeretnék rendszabályozni

A minisztérium a per újratárgyalása során a cég feldarabolása helyett azt próbálja majd elérni, hogy a bíróság ítéletében szabályozza a cég üzleti magatartását, hasonlóan a darabolást kimondó ítélet üzleti magatartást érintő korlátozásaihoz.

A korlátozások értelmében a Microsoft nem adhatna árengedményeket hardver- vagy szoftverfejlesztőknek más termékei terjesztése vagy népszerűsítése fejében. Ezenfelül a kormány vagy az állam jogi képviselői kiszállhatnak a Microsofthoz, ahol megvizsgálhatnak és lemásolhatnak bármely, általuk relevánsnak tartott dokumentumot.

A Microsoftnak továbbá nyilvántartást kell vezetnie a Windows valamennyi verziójának változtatásairól, és észlelnie valamennyi olyan változást, amely lassítaná a más cégek által fejlesztett programok működését, vagy másképpen csökkentené azok teljesítményét.

Microsoft: No comment

A Microsoft szóvivője, Vivek Varma mindössze annyit mondott a perrel kapcsolatban: "Célunk továbbra is a per fennmaradó vitás kérdéseinek tisztázása." Az igazságügyi minisztérium meglepő lépését azzal indokolta, hogy fel kívánja gyorsítani a pert, "a mielőbbi hatékony megoldás elérése érdekében".

A felek képviselői szeptember 21-én kezdik újra a tárgyalást Colleen Kollar-Kotelly bírónővel, aki elé visszautalták az ügyet. A négy éve húzódó ügyet az etikai szabályok megszegése miatt vették el Thomas Penfield Jackson bírótól, aki többször is kommentálta a sajtónak a még le nem zárt ügyet.

Flegma piac

A piacot láthatólag nem rázta meg különösebben a minisztérium bejelentése: délután a Microsoft részvényei enyhén, két százalékot süllyedve 56,28 dolláron zártak. Egy piaci elemző a Cnetnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a döntésnek aligha lesz rövidtávú hatása a vállalat papírjainak értékére.

A legtöbb elemzőt nem lepte meg az igazságügy-minisztérium döntése. A Harvard egyetem egy jogászprofesszora szerint George W. Bush adminisztrációjától erre lehetett számítani, hisz a Republikánus Párt hagyományosan kevésbé lelkes az antitröszt perekkel kapcsolatban.

Küszöbön az európai trösztellenes eljárás

Noha Amerikában egyre jobban áll a Microsoft ügye, Európában gyülekeznek a viharfelhők. Az Európai Bizottság augusztus végén kiterjesztette a Microsoft elleni antitröszt-vizsgálatát, hogy többek között azt is kiderítse, törvénysértő-e a Media Player integrálása a Windows operációs rendszerbe. Az EU szerint ezen felül elképzelhető, hogy a Microsoft az asztali operációs rendszerek piacán élvezett monopolhelyzetét kiterjesztené az olcsó szerverek (nyomtatószerverek, fájlszerverek) piacára is.

A bizottság úgy véli, a Microsoft visszatarthatott olyan technikai információkat, amelyek nélkülözhetetlenek lennének az alternatív szoftvergyártók programjainak zavartalan futtatásához. Az EU két hónapig várja a szoftvercég válaszát a vádakra, a vállalat az év vége előtt egy meghallgatást is kérhet. A bizottság semmiféle korlátozó intézkedést nem helyezett kilátásba a vizsgálat idejére és nem kíván foglalkozni a Windows XP operációs rendszerrel sem.