Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem húzhatja az időt a Microsoft

2001.08.18. 18:17
A fellebviteli bíróság döntése szerint a Microsoft kérése ellenére a első fokon folytatódik az antitröszt per, amelynek tétje már az lehe, hogy a boltokba kerülhet-e az új termék, a Windows XP.
Az Egyesült Államok washingtoni szövetségi fellebviteli bírósága pénteken úgy döntött, hogy a Microsoft ellen folyó trösztellenes per nem vár addig, amíg a legfelsőbb bíróság dönt a vállalat fellebezési kérelméről. Az ügy így késlekedés nélkül a columbiai körzeti bíróság elé kerül, amely a szoftvergyártóra váró büntiről dönt majd.

Darabolós

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója
Nem örülnek
A Microsoft ellen folyó pert a távoli múltban - négy évvel ezelőtt - az amerikai igazságügyminisztérium indította, amiért szerintük az óriásvállalat operációs rendszerek terén szerzett (szinte) totális uralmát felhasználva gyűrte maga alá igen gyorsan és eredményesen az internet-böngészők piacát.

A minisztérium az antitrösztper végén két darabban szeretné látni a Microsoftot - az ismertté vált felvetés szerint az egyik utódcég böngészőkkel, a másik operációs rndszerekkel foglalkozna. A Microsoft a per végén egy darabban szeretné látni magát és elfelejteni az egészet.

Szájkosarat a bírónak!

Az ügyben első fokon a columbia kerület bírója Thomas Penfield Jackson úgy találta, hogy a Microsoft üzleti gyakorlata valóban kimerítette a tisztességtelen piaci versengés tényálladékát és az ítélet a vállalat feldarabolása volt.

A Microsoft fellebbezett és egyidejűleg méltatlan magaviselet miatt panaszt emelt Jackson bíró ellen, aki elkövette azt a hibát, hogy a média nyomásának engedelmeskedve a per ideje alatt televízión keresztül osztotta az észt.

Nincs időhúzás

A New York-i fellebviteli bíróság idén június 28-án megsemmisítette a Microsoft feldarabolásáról szóló első fokú döntést, viszont helyben hagyta az ítéletnek azt a részét, amely szerint Gatesék vétettek a tisztességes piaci verseny szabályai ellen.

XP-visszaszámláló a Microsoft oldalán
Sikerül a gáncs?
A fellebviteli bíróság ezek után úgy döntött, hogy az ítéletből kidobott részek pótlására az ügyet egy másik bíróhoz küldi elsőfokra a washingtoni körzeti bírósághoz.

A Microsoft az elmúlt hónapban kérelmezte, hogy a per addig ne folytatódjon Washingtonban, amíg a legfelsőbb bíróság nem dönt a Thomas Penfield Jackson ellen emelt panaszról. A fellebviteli bíróság azonban pénteken egyhangúan elutasította az befejezést késleltető felvetést.

A várakozások szerint már a jövő héten elkezdődhet a munka a bíróságon, ahol a meg nem nevezett források szerint az amerikai igazságügyminisztérium megkísérli bírói rendelettel leállíttatni a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP piaci bevezetését.

Versenyfutás az oprendszerért

Az október 25-én bemutatkozó Windows XP miatt több támadás is érte a Microsoftot, amiért az operációs rendszer - a saját internetböngészőn kívül - immár saját csevegőprogramot és tartalomszórási technológiát is magában foglal.

A legfelsőbb bíróság várhatóan októberig nem dönt arról, hogy tárgyalja-e a Microsoft panaszát. Az elemzők szerint a Microsoft kérelme, hogy az ügy várjon amíg a legfelsőbb bíróság dönt Jacksonról, voltaképpen időnyerési kísérlet volt a Windows XP zökkenőmentes bevezetése érdekében.

Gatesék kérelmezhetik, hogy a legfelsőbb bíróság rendelje el az ügy leállítását az ott folyó eljárás befejeződéséig - ennek a fordulatnak azonban alacsony az esélye, mivel a fellebviteli esküdtek eddig minden alkalommal egységesen szavaztak a Microsoft ellen.