Árpád
-2 °C
4 °C

A Microsoft visszaélt monopóliumával

2000.04.04. 01:10
A Microsoft visszaélt monopolhelyzetével és ezzel megkárosította a vásárlókat, ítélkezett hétfő délután Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró. Az ítéletben Jackson bíró keményen bírálta a céget, amiért ,,a böngészőpiac monopolizálására törekedett". A Microsoft vezetői bejelentették, a kártérítés megállapítása után fellebbezni fognak a döntés ellen, amely egészen a legfelsőbb bíróságig eljuthat a következő két évben. A szoftvercég papírjai hétfőn mélyrepülésre kapcsoltak, ám ítélethirdetés után némileg magukhoz tértek, mivel a döntés nem okozott igazi meglepetést.
A Microsoft visszaélt asztali operációs rendszerek terén élvezett monopolhelyzetével, hogy egyeduralkodóvá válhasson az internetböngészők piacán és ezzel megkárosítsa vásárlóit is, ítélkezett Thomas Penfield Jackson bíró. A szövetségi bíró szerint a Microsoft megsértette a 19. századi Sherman trösztellenes törvényt, amikor Internet Explorer böngészőjét integrálta Windows operációs rendszerébe.

Jackson bíró kemény hangú, 43 oldalas ítéletében nem állt meg a böngészőpiac monopolizálásának vádjánál. A bíró a Microsoft elítélt tevékenységei között sorolja fel az IBM, Hewlett-Packard, Intel, Netscape és a Sun ellen folytatott ,,versenyellenes kampányokat". A Windows-alapú programozói felületek terjesztése céljából a Microsoft - évekre, ha nem véglegesen - meggátolta a Netscape Navigator böngésző és a Sun platformfüggetlen Java programnyelvének terjedését, áll az ítéletben.

A cég részvényeinek kereskedését hétfő délután befagyasztották, miután árfolyamuk a döntést megelőzően 14,8%-ot zuhant a tőzsdén, ami magával rántotta a Nasdaq informatikai cégeit (a linuxos cégeket leszámítva). Ítélethirdetés után némileg magukhoz tértek a Microsoft papírjai, összesen 14,5%-os eséssel zártak, de Bill Gates így is több mint 11 milliárd dollárt vesztett vagyonából. Elemzők szerint a decemberi bírói vélemény után a mostani döntés nem okozott igazi meglepetést a befektetőknek.

Thomas Penfield Jackson bíró tavaly decemberben már kifejtette álláspontját a perben, amelyet az igazságügyi minisztérium és 19 szövetési állam indított a Microsoft ellen 1998 májusában. Az ítéletet előrevetítő vélemény után a felek Jackson bíró javaslatára tárgyalóasztalhoz ültek, hogy peren kívül jussanak egyezségre. Négy hónap után a tárgyalásokon közvetítő Richard Posner bíró április 1-jén jelentette be az egyeztetés kudarcát.

A következő forduló két-három hónap múlva következik, amikor egy újabb meghallgatás után megállapítják a kártérítés mértékét és formáját. Az ítélet nem tartalmazott utalást a szoftvercég esetleges feldarabolására, mint ahogy Jackson bíró semmiféle kártérítésre nem tesz javaslatot.

John Klein ügyész úgy véli, korai még a minisztérium kártérítési igényeiről beszélni. A felperesek célja azonban, hogy hosszútávú megoldással szüntessék meg a mostani jogellenes állapotot és érvényesítsék a trösztellenes törvényt. Klein Janet Reno legfőbb ügyész oldalán teljes sikerneknek értékelte az ítéletet, amely szerintük megalapozhatja a szabad versenyt az informatikában.

A Microsoft vezetői, Bill Gates és Steve Ballmer nem értett egyet az ítélettel. Véleményük szerint technológiai újításaik a fejlődés egyértelmű jelei, amelyek megkönnyítik a vásárlók helyzetét a számítástechnika világában. A Microsoft magabiztosan kitart álláspontja mellett, hiszen a fellebbviteli bíróság egy ízben már engedélyezte a szoftvergyárnak a böngésző és az operációs rendszer összekapcsolását. A cég ezért fellebbezést fog benyújtani, amint döntés születik a kártérítésről.

A Microsoft antitröszt-per első fele ezzel lezárult, az ügynek azonban még nem látszódik a vége, mivel fellebbezések sora után egészen a legfelsőbb bíróságig eljuthat a következő két évben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?