A legjobb még csak most jön

2000.06.09. 18:13
Bár a Microsoft másodfokon, az Igazságügyminisztérium pedig a Legfelsőbb Bíróságon folytatná a pert, mindkét fél kijelentette, hogy hajlandó a peren kívüli megegyezésről tárgyalni. A döntés bejelentése napján nem befolyásolta a cég részvényeinek árfolyamát, csütörtökön azonban mintegy 4,2 százalékot csökkent a cég árfolyama. A Microsoft vasárnap induló hirdetési kampányában a cég felhasználók iránti elkötelezettségét reklámozza.

Csökkenő részvényárfolyam

Bár a Microsoft kettévágását elrendelő ítélet nem lepte meg különösebben az elemzőket, csütörtökön mégis csökkent a cég részvényeinek árfolyama. A 71,7 dolláros nyitóárfolyamról a nap végére 68,8 dollárra estek a cég papírjai, majd a pénteki nyitás után kismértékben ismét emelkedtek.

Egyesülés legkorábban 10 év múlva

Darabolási útmutató

Operációs rendszerek üzletága Alkalmazások üzletága
Ez a részleg operációs rendszereket fejleszt a következő eszközökre:o az Intel x-86-os architektúrájára és más mikroprocesszorokra alapuló személyi számítógépeko szervereko kéziszámítógépek: PDA-k és mobiltelefonoko internetes tévékiegészítők (set-top box) Ez a részleg felhasználói programokat fejleszt:o Officeo Internet Explorero BackOfficeo Internet Information szervero SQL szervero Mobile Explorer és más böngészőko streaming audio és video szoftvereko SNA szerver szoftvero XML szervereko Java virtuális gépeko Frontpage Expresso Outlook Expresso Windows médialejátszóo Net Meetingo MSN internetszolgáltatóo MSNBC tartalomszolgáltatóo Slate online újságo Expediao minden Microsoft-részesedés más cégekben
Thomas Penfield Jackson bíró ítélete szerint a cégnek négy hónapon belül be kell nyújtania a cég feldarabolásának részletes tervezetét. Amennyiben a Microsoft fellebbezését elutasítják, a céget 12 hónapon belül ketté kell választani, az ítélet végrehajtását ellenőrző tisztviselő felügyeletével. A kettévágott cég legkorábban 10 év múlva egyesülhet ismét, addigra járnak le a cégek üzletmenetét korlátozó szabályok is, melyeket szintén Penfield bíró alkotott.

"A Microsoft megbízhatatlan"

Az ítélet szövege szerint a cég feldarabolása elkerülhetetlen, mivel a Microsoft "jelenlegi szervezeti formájában és mostani vezetése alatt nem hajlandó elismerni, hogy megsértette a törvényt, sőt az üzletvitelének megváltoztatását előíró szabályokat sem hajlandó betartani". Az indokolás szerint a cég "folytatja korábbi üzleti stratégiáját, így nem zárható ki, hogy más piacokkal is azt műveli, mint a PC operációs rendszerek és böngészőprogramok piacával". A bíró szerint a cég már korábban is megbízhatatlannak bizonyult.

A Microsoft fellebbez, a kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

Mint már korábban írtuk, Bill Gates szerdán bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, az amerikai kormány pedig úgy döntött, hogy az ügy gyors megoldása érdekében a Legfelsőbb Bíróságtól fogja kérni a per felülvizsgálatát. A lépéssel a kormány megkerüli a konzervatív beállítottságú fellebviteli bíróságot, mely a korábbi perekben a Microsoft javára döntött. Jogi szakértők szerint kérdéses, hogy a Legfelsőbb Bíróság hajlandó megvizsgálni az ügyet, mielőtt az a másodfokú bírósághoz került volna.

Ballmer megegyezésről tárgyalna

Steve Ballmer pénteken Brüsszelben kijelentette, hogy cége szívesen tárgyalna az Igazságügyminisztériummal a peren kívüli megegyezésről. Joel Klein, az Igazságügyminisztérium antitröszt-hivatalának vezetője csütörtökön azt mondta, hogy hajlandó megkezdeni a tárgyalásokat a peren kívüli megállapodásról a céggel.

"A legjobb még csak most jön"

A Microsoft vasárnap indítja legújabb hirdetési kampányát, melyben Bill Gates vázolja a cég programjainak előnyeit és a Microsoft felhasználók iránti elkötelezettségét. "Itt fejlesztik a szoftverek következő generációját" - mondja a pulóveres cégelnök a kamerába, miközben a háttérben halk zene szól. - "Meg fogja érteni az ön szavait, előre kitalálja kívánságait, megvédi személyes adatainak biztonságát és kapcsolatot teremt az internettel, bárhol is legyen ön. Ez a technológia segít majd az ön gyermekeinek a tanulásban, a vállalatok számára pedig új eszközöket biztosít, melyekkel sikeressé válhatnak az eljövendő digitális világban." - mondja Gates. - "Huszonöt éve írunk remek programokat. Ezért vagyunk. Ez a szenvedélyünk, és mindig is az marad." - A hirdetés a cég legújabb szlogenjével végződik: "A legjobb még csak most jön."  • Tippek
  • Bankszámla