Piroska
-1 °C
5 °C

Microsoft-per: vissza az alsó szintre

2001.08.24. 21:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy szövetségi feljebbviteli bíróság visszautalta az első fokú bírói szerv szintjére a Microsoft-ügyet. Ez gyakorlatilag új tárgyalást jelent, ezúttal új bíróval. A Microsoft közben eljuttatta új operációs rendszerének, a Windows XP-nek első példányait a PC-gyártókhoz.
Az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken visszautalta az első fokú bírói szerv szintjére a Microsoft-ügyet. A szoftveróriás ellen az amerikai igazságügyi minisztérium a trösztellenes törvények megsértése címén indított pert. Az első fokon eljárt bíró megállapította, hogy a Microsoft valóban visszaélt piaci monopolhelyzetével - egyebek közt akkor, amikor Windows számítógép-kezelői rendszerének újabb változatait már csak saját internetes kereső programjával, az Internet Explorerrel együtt volt hajlandó kínálni. Ez az árukapcsolás kimerítette a konkurensekkel szembeni tisztességtelen verseny fogalmát.

Az első fokon eljárt bíró jogorvoslatként elrendelte a Microsoft kényszerfelosztását. A fellebbviteli bíróság jóváhagyta a Microsoftot elmarasztaló ténymegállapítások lényegét, de indokolatlanul drákói ítéletnek minősítette a kényszerfelosztást.

Új bíró, új per - új ítélet?

A Microsoft az amerikai legfelsőbb bíróságnál szerette volna elérni, hogy az elmarasztaló ténymegállapításokat is vizsgálják felül, ez a kísérlete azonban nem járt sikerrel. Most a fellebbviteli bíróság azzal küldte vissza az ügyet első fokra, hogy ott - a helyben hagyott korábbi ténymegállapítások alapján - szabjanak ki új, méltányosabb ítéletet.

Ez az új ítéletkiszabó első fokú bírói szerv értelemszerűen nem lehet azonos azzal a bíróval, aki az eredeti, kényszerfelosztásról szóló ítéletet kimondta. A Cnet úgy tudja, hogy az ügy kezelésével Colleen Kollar-Kotelly kerületi bírót bízták meg. Kollar-Kotelly nem szakértője a területnek, de kommentátorok szerint ez nem feltétlenül probléma: az előző bíró, Thomas Penfield Jackson is "útközben" tanult. Szakértők szerint gyors ügymenetre lehet számítani, annak ellenére, hogy a döntés tulajdonképpen a tárgyalás újbóli lefolytatását jelenti, annak minden elemével együtt. Az amerikai igazságügy-minisztérium elégedettségét fejezte ki a döntés hallatán.

Nincs idő a Windows XP "megállítására"

A döntés abból a szempontból későn jött, figyelmeztetnek kommentátorok, hogy a Microsoft pénteken elküldte a PC-gyártóknak legújabb operációs rendszerét, a Windows XP-t, így az új bírósági döntés meghozatala már szinte biztosan a felhasználók gépén találja a szoftvert. Az új rendszerrel felszerelt gépeket szeptember 24-en kezdik el árusítani az Egyesült Államokban.