Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Microsoft-ítélet akár már kedden

2000.05.25. 01:37
Thomas Penfield Jackson bíró péntekig adott haladékot az igazságügyi minisztériumnak, hogy átdolgozza a Microsoft feldarabolásának javaslatát. A szoftvercégnek ezután két napja lesz az új terv véleményezésére, Jackson bíró pedig már kedden kihirdetheti a büntetést, ami a jelek szerint a vállalat két vagy három részre darabolását eredményezheti.
A Microsot két éve húzódó trösztellenes perét vezénylő bíró arra utasította az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy péntekig adja be a Microsoft feldarabolásának átdolgozott tervezetét. A szerdai utolsó meghallgatásokon Jackson bíró bejelentette, a szoftvercég 48 órát kap a módosított javaslat véleményezésére. A bíró ezután akár kedden végső ítéletet hirdethet a Microsoft büntetéséről.

A meghallgatásokon Jackson bíró a minisztérium tervéről kérdezgette David Boies ügyészt: egyebek között arra keresett választ, hogy a hivatal miért két és nem három részre kívánja feldarabolni a Microsoftot. "A cég két részre darabolásával csak két újabb monopólium jönne létre." Jackson felemlegetett egy független javaslatot, amely szerint a Microsoft harmadik szelete foglalkozhatna az internetes vállalkozásokkal és az Internet Explorer böngésző fejlesztésével.

A háromfelé darabolás ötletét a Computer and Communications Industry és a Software and Information Industry Association (SIIA) kereskedelmi szövetségek tanulmánya adta, amely szerint az Explorerből vagy külön céget kell alakítani vagy nyílt forrásúvá kell tenni. A SIIA azt javasolta, hogy a Microsoft internetes vállakozásait - melyek között szerepel az MSN, Expedia, HotMail, CarPoint, Microsoft Home Advisor, WebTV és az MSNBC - külön kell választani az operációs rendszerekkel és az egyéb szoftverekkel foglalkozó vállalatoktól, hogy megakadályozzák a monopolhelyzet átmentését az internetre is.

David Boies ügyész azt állította, a minisztérium már korábban elvetette a háromfelé darabolás javaslatát, mivel szerintük ez túlbonyolítaná a felosztás tervének kidolgozását és megnehezítené az együttműködést a Mcirosofttal. A bíró megjegyezte, hogy a cég semmilyen daraboláshoz nem fog segédkezni. A Microsoft márciusban pont a SIIA beadványa miatt lépett ki a kereskedelmi szövetségből.

A tárgyalás után csalódottan nyilatkoztak a Microsoft ügyvédei, akik eredetileg újabb szakértői meghallgatásokat szerettek volna kicsikarni a bíróságtól. William Neukom, a cég tanácsadója úgy vélte, mindenképpen a fellebbviteli bíróságon fog eldőlni az ügy, és "addig még több kör van hátra."

A bíróság április 3-án született ítéletetében elmarasztalta a Microsoftot operációs rendszerének monopóliumával történt visszaélése és tisztességtelen piaci magatartása miatt. A szoftvercég hétfőn a minisztérium javaslatának elvetését kérte, valamint haladékot szeretett volna a szakértői ellenvélemény kidolgozására, de Jackson bíró mindkét kérelmet elutasította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?