Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Félmilliárd dollárra büntették a Microsoftot

2008.06.23. 12:00
Kár volt fellebbeznie a Microsoftnak a San Diego-i bíróság döntése ellen, a bíró az áprilisi 367 millió dolláros kártérítést 512 millióra emelte. A cégnek két szabadalomsértés miatt kell fizetnie a francia Alcatelnek.

Áprilisban a San Diegó-i bíróság 367,4 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Microsoftot a francia Alcatel-Lucent javára, mert a cég megsértette a franciák több szabadalmát, és a tulajdonukban levő technológiákat használt engedély nélkül. Ez volt az öt éve húzódó per első döntése (összesen 15 szabadalomsértésről van szó, ebből az első hármat tárgyalták, és kettőben találták bűnösnek a Microsoftot), és a Microsoft fellebbezett is ellene.

A szövetségi bíróság elutasította a fellebbezést, sőt megemelte a kártérítés összegét, ami végül 511,6 millió dollárra rúg. A harmadik kérdéses esetben viszont a bíróság ismét megállapította, hogy a Microsoft nem sértette meg a szabadalmi jogot. Ez egy dvd-lejátszásnál használatos videokódoló eljárás volt, míg a két másik, ami összesen félmilliárdjába került a cégnek, a Tablet PC-k kézírásfelismerő algoritmusával és az Outlookban, illetve a Windows Mobile operációs rendszerben a naptári dátumok menüből való kiválasztásával volt kapcsolatos.

A szabadalmi pereket a New Jerey-i Lucent Technologies indította még 2003-ban. A céget tavaly felvásárolta a francia Alcatel távközlési óriás, ami ezzel a döntéssel a Microsoft kasszájának egyik legnagyobb visszatérő vendége lesz; 2007-ben szintén egy kaliforniai bíróság döntése alapján a Microsoftnak 1,5 milliárdot kellett kifizetni nekik digitális zenékkel kapcsolatos szabadalomsértések miatt.