Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hétvégétől önként szűr a Napster

2001.03.03. 12:22
A Napster a pénteki bírósági meghallgatáson bejelentette, hogy megkezdi a jogsértő dalok szűrését hálózatában. A cég a lépéssel megértőbb döntést remél az elsőfokú bíróságra visszaküldött perében.
A Napster-rajongók már a hétvégén hiába próbálják letölteni kedvenc Britney-számaikat a szoftvercég hálózatában, miután a Napster beleegyezett, hogy önként kiszűri a jogsértő dalokat.

Az új rend

A szoftvercég és az öt multinacionális lemezkiadó ügyvédei pénteken az elsőfokú bíróságra visszakerült perében prezentálták javaslataikat a jogsértő helyzet beszüntetésére. David Boies, a vállalat vezető ügyvédje közölte, már hétvégétől képesek egyesével kiszűrni a törvénysértő másolatokat. Ezzel már szombaton több millió dal tűnhet el a Napsterről.

Az új rendszerben a szerver feltöltések előtt rákeres a dal címére a tiltott számok listáján, és szükség esetén blokkoja az adatforgalmat. A tiltólistán első körben a lemezkiadók kérésére mintegy egymillió fájlt jelentő 5600 dal, a Metallica, Dr. Dre és még néhány kiadó szerzeményei lesznek.

Enyhítő körülmény

Marilyn Hall Patel bírónő a napokban módosítja júliusi előzetes döntését, amelyben a nagy lemezkiadók jogvédett dalainak szűrésére rendelte el a Napstert. A San Francisco-i fellebbviteli bíróság túlzónak minősítette Patel határozatát, s így az általános tiltás helyett a lemezkiadóknak maguknak kellett összegyűjteniük, mely dalokat akarják eltüntetni a hálózatból.

A pénteki meghallgatáson Patel már nem támadta nyíltan a Napstert, sőt együtt viccelődött Boies védőügyvéddel. Megfigyelők szerint a bírónő hajlandónak mutatkozik a cég érdekeit is figyelembe venni döntésekor. "Egy mindenki számára működő megoldást keresünk", mondta Patel.

A bírónő előre mindössze annyit közölt, hogy hamarosan meghozza döntését. A Napster mindenesetre fellebezését adta be a fellebbviteli bíróság februári határozata ellen. Amennyiben a bírák többsége elfogadja érvelését, ismét akadályt gördíthetnek Patel döntésének végrehajtása elé.

Fizetős Napster

A lemezkiadók két hete elutasították a Napster által felajánlott egymilliárd dolláros, ötéves fizetési konstrukciót, amellyel a jogvédett dalok cseréjét kívánta megváltani a cég. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szerint ez a bejelentés csak a nyilvánosságnak szóló gesztus volt, követeléseiknek nem felelt meg.

A Bertelsmann médiabirodalom tavaly szövetséget kötött a Napsterrel egy előfizetéses rendszer kidolgozására, ám egyelőre egyik multinacionális konkurenciáját sem sikerült az ügy mellé állítania. A havi előfizetéses rendszerű Napster a tervek szerint július magasságában indul útjára. A havi korlátozott letöltést engedélyező előfizetés várhatóan 2,95 és 4,95 dollár, míg a korlátlan 5,95 és 9,95 dollár között lesz.

Élet a Napster után

A Napster felhasználói a februári döntés idején megrohamozták a bizonytalan sorsú szolgáltatást. A Webnoize becslése szerint a február 12-i ítélet előtti hétvégén mintegy 250 millió fájl fordult meg a hálózatban.

Az utóbbi hetekben megindult a verseny a Napster trónjának utódlásáért, a felhasználók több alternatív programot próbálgatnak. A Download.com mérései szerint a legtöbben az izraeli iMesh szoftvert töltötték le, közvetlenül után jött a Gnuttela több változata.

A kettő közül az iMesh hasonlít inkább a Napsterre, központi szervereken gyűjtött felhasználói adatbázisával, míg a Gnutella decentralizált rendszerében az egyes felhasználók maguk alkotják a "szervereket".