16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Microsoft-vereség a német OEM-vitában

2000.07.10. 10:59
A Microsoft Németországban nem kötheti ezentúl általánosságban új számítógép eladásához a kedvezményes árú, úgynevezett OEM (Original Equipment Manufacturer) szoftvereit. A szoftvercég alulmaradt a német legfelsőbb bíróság előtt folyt perben. A karlsruhe-i székhelyű legmagasabb német bírói fórum elutasította a Microsoft panaszát, hogy egyes német üzletek hardverhez kötés nélkül, úgymond "feketén" árusítják a programjait.
A Microsoft Németországban nem követelheti meg minden számítástechnikai üzlettől és cégtől, hogy az OEM-szoftvereket kizárólag új számítógéppel együtt adják el a vásárlóknak. Az a vállalat, amely a szoftvercéggel nem kötött a hardverhez kötésről rendelkező szerződést, a német legfelsőbb bíróság döntése alapján megkötések nélkül túladhat a jóval olcsóbb OEM termékeken is.

Mindenki hozzájuthat a szoftverekhez
A szoftveripari konszern a jogi eljárással azt szerette volna eléri, hogy a bíróság írja elő: az operációs rendszerek különböző mértékű százalékos kedvezménnyel kínált OEM változatához csak egy új számítógéppel együtt juthat a vásárló. Aki csak magát a programot akarja megvenni, annak a boltban a sokkal magasabb kiskereskedelmi árat kell kifizetnie.

Egy berlini telephellyel rendelkező számítógépgyártó, aki egyébként nem kötötte magát szerződéssel a szoftvercéghez, egy Microsoft OEM-programot "feketén" adott el egy végfelhasználónak, számítógép egyidejű vásárlása nélkül. Emiatt a Microsoft a céget beperelte a szerzői jogok megsértése miatt. A panaszt többszöri fellebbezés után végül a német legfelsőbb bíróság is elutasította.

Az indoklásban az áll, a programok kétségtelenül szerzői jogi védelem alatt állnak. Viszont ha a szoftver a Microsoft beleegyezésével már kereskedelmi forgalomba került, a vállalat a szerzői jogokra hivatkozva már nem ellenőrizheti a terméke további értékesítési útját. A szerzőnek csak arra van joga, hogy az "első forgalomba kerülés körülményeit" meghatározza - ítélte meg a bíróság.  • Hírek
  • Hírek