Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Döntés az ingyenes számítógépjogsiról

2003.01.29. 16:51
Hosszas előkészítés után elkészült az Oktatási Minisztérium ingyenes számítógépes jogosítvány megszerzésére vonatkozó programja. Amint arról az Index többször beszámolt: a tárca párhuzamosan futtatja a nemzetközielg elismert ECDL, illetve a szakképesítési jegyzékben szereplő számítógépkezelői alapvizsgát.
A programra Magyar Bálint közlése szerint 120 millió forint áll a tárca rendelkezésére. Azonban a szakminiszter lapunk kérdésére elmondta: amennyiben a jelentkezők száma meghaladja az előzetesen kalkuláltat, akkor egyéb forrásokból (például a szakképzési alapból) újabb pénzeket vonnak be.

Korábban a Nemzeti Szakképzési Intézet részéről felmerült, hogy az OKJ-és szakvizsga versenyhátrányban van az ECDL-lel szemben. Az Index felvetésére Sári Lajos szakképzésért felelős helyettes államtitkár úgy reagált, hogy egy kormánydöntés értelmében folyamatban van az OKJ-jegyzékben szereplő szakmák felülvizsgálata, így elképzelhető, hogy a számítógépkezelő kikerül ebből a körből. Ez azért fontos, mert míg az ECDL megszerzése független a kormány által garantált két ingyenes szakképesítéstől, az OKJ jegyzékben szereplő képesítés már nem az.

Magyar Bálint szakminiszter az Index kérdésére egyébként azzal indokolta a két vizsgarendszer párhuzamos fenntartását, hogy nem kívántak sem az egyik, sem a másik javára monopolhelyzetet teremteni.