Mátyás
-6 °C
1 °C

Brazília nekiment a Google-nek

2006.08.24. 11:55
A kínai hatóságokkal különös módon jóban van a világ legnagyobb keresője, az amerikai kormánynak viszont már többször beintett, amikor az felhasználói és keresési adatokat követelt tőle. Most a brazil hatóságokkal gyűlt meg a baja a Google-nek.

Összesen 61 millió dollárra büntetné a brazil szövetségi ügyészség a Google-t, mert az a kérés ellenére sem adta ki egyes Orkut-felhasználók adatait a helyi hatóságoknak. Ha a kaliforniai kereső továbbra sem hajlandó együttműködni, az ügyészség a cég helyi kirendeltségének bezáratását kezdeményezi a bíróságon.

Bűnözők, pedofilok


Az Orkut nyitólapja
Na, melyikük a pedofil?
A brazil szövetségi ügyészség Sao Paoló-i hivatala szerint a Google fennhatósága alá tartozó Orkut közösségi szájtot Brazíliában több alkalommal használták bűncselekmények megszervezésére és gyerekpornó terjesztésére. Az ügyészség azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze a Google-t a bűncselekmények szervezésével gyanúsított felhasználók adatainak átadására. Ha a kereső ezt visszautasítja, napi 200 000 realos (húszmillió forint) bírság megfizetésére kötelezhetik.

A Google viszont azt állítja, semmit nem követett el: a cég szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a kereső minden olyan kérésnek eleget tett, ami a nem megfelelő tartalom eltávolítására vonatkozott, és átadta a hatóságoknak minden olyan Orkut-felhasználó adatait, akit bűncselekménnyel gyanúsítottak Brazíliában.

Az Orkutot, a magyar Iwiw-hez hasonló meghívós- ismerősbejelölős szájtot a Google egyik munkatársa készített szabadidejében 2003-ban. A kezdeti lelkesedés ellenére a szájt sehol nem lett igazán népszerű, kivéve Brazíliát, ahonnan különös módon a 16 millió felhasználó háromnegyede származik.

Egyszer vesztett

A Google nem először bonyolódik csatározásba a felhasználók adataival kapcsolatban. Tavaly a magánszféra védelmére hivatkozva visszautasította, hogy adatokat adjon ki az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, és idén januárban ismét ellenállt a Bush-kormányzat azon kérésének, hogy a gyermekvédelmi törvény előkészítéséhez keresési adatokat szolgáltasson ki.

Idén márciusban elveszett az ügy: egy szövetségi bíróság arra kötelezte a keresőt , hogy adjon át a kormánynak ötvenezer webcímet és vagy ezer keresőkifejezést. A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy a magánszféra védelmében a Google nem kötelezhető adott személyek keresési listáinak átadására.