Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Börtön fenyegeti a Pirate Bay üzemeltetőit

2008.01.31. 17:14
Egy svéd ügyész vádat emelt a Pirate Bay ellen, mert a szájt több millió internetezőnek segített a szerzői jogok megsértésében.

A BitTorrent fájlcserélő technológia megjelenésével egy időben, 2004 elején indult el a Pirate Bay nevű szájt, amely sohasem tárolt szerzői jog által védett fájlokat, csupán a fájlcserélőket kötötte össze egymással. A szolgáltatást eleinte egyetlen pécé szolgálta ki, de az oldal világszerte ismertté vált, és végül már 10-15 millió látogatót vonzott.

Hakan Roswall államügyész azzal érvelt a vádemelésnél, hogy a Pirate Bay a reklámbevételekből tartja el magát, tehát a szerzői jogi védelem alatt álló alkotásokból húz hasznot. A négy gyanúsítottat a szerzői jogok megsértésében való közreműködéssel vádolják, és ha elítélik őket akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az ügy felperesei, többek között a Warner, az MGM, a Colombia, a 20th Century Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI február 29-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket.

Az oldalt kiszolgáló szervereket a svéd rendőrség már 2006. május 31-én lefoglalta, de nem sokkal később az oldal új helyről volt elérhető. A Pirate Bay egyébként megpróbálta megvásárolni Sealand miniállamot is, erre a célra 20 ezer dollárt dobtak össze a felhasználók, de az üzlet végül nem jött össze.