Valér
-2 °C
0 °C

Bíróság előtt a 'piszkos 14-ek'

2000.09.14. 16:21
A "piszkos 14-ek" néven elhíresült ügy vádlottainak tárgyalása kezdődött meg a Pécsett. A fiatalembereket 1771 rendbeli, szerzői jogok megsértése vétségének illetve bűntettének elkövetésével vádolják. A gyanú szerint internetről töltöttek le programokat, melyeket CD-lemezekre írták, valamint programokat másoktól is vettek vagy cseréltek. A törvény szigora három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a vádban foglalt cselekmények elkövetőit.
Lefoglalás
képünk illusztráció
Az internetezők körében "piszkos 14-ek" néven elhíresült ügy vádlottainak tárgyalása csütörtökön kezdődött meg a Pécsi Városi Bíróságon.

A bíróság alelnöke az MTI-t a vádindítvány alapján tájékoztatta arról, hogy a Pécsi Városi Ügyészség összesen 1771 rendbeli, szerzői jogok megsértése vétségének illetve - a nagyobb mérvű károkozás esetében - bűntettének elkövetésével vádolja a tizennégy fiatalembert.

A vádbeli tényállás szerint a tetteikért most az igazságszolgáltatás előtt felelő számítógépbarátok 1993 és 1998 között - egymással részben kapcsolatban állva - haszonszerzés céljából másolt szoftvereket birtokoltak, használtak, cseréltek, illetve árusították, másolták a programokat, jelentős vagyoni hátrányt okozva ezzel a szoftverek szerzőinek.

A több mint ötszáz rendbeli törvénysértés miatt bíróság elé állított elsőrendű vádlott ellen felhozottak szerint a fiatalember - aki előzetes letartóztatásban is volt, de most társaival együtt szabadlábon védekezhet - internetről töltött le programokat, köztük alapszoftverektől a játékprogramokig számos fajtát.

Lefoglalás II.
képünk illusztráció
A letöltött anyagot CD-lemezekre írta, illetve íratta, ilyen programokat másoktól is vett illetve cserélt, s újsághirdetés útján is közölte eladási és vételi szándékát.

A vád szerint a vádlottak megszegték a tettük elkövetésekor hatályos szerzői jogokról szóló 1969. évi törvény első és tizenharmadik szakaszában foglaltakat, továbbá egy szintén 1969-es művelődési miniszteri rendeletet is, s így kerültek szembe a Büntető Törvénykönyvvel, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a vádban foglalt cselekmények elkövetőit.

A bíróság alelnöke hozzáfűzte, hogy az azóta hatályba lépett új jogszabályok ennél szigorúbb büntetéssel sújtják a bűnösöket, s ezért is alkalmazzák az eljárás során az elkövetés idején hatályos törvényt.

Az ügyészség a tizennégy vádlott mellett tizenhárom tanú, továbbá szakértők meghallgatására tett indítványt a vádban. Hogy mikor születhet ítélet az országos érdeklődéssel kísért ügyben, az a bizonyítási eljárás menetétől függ - közölte Kalmár Éva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!