16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Alkotmányellenes a pornóadások korlátozása

2000.05.24. 13:36
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, ellentétes az alkotmány szólásszabadságot garantáló kiegészítésével az a kábeltévéket szabályozó törvény, amely kötelezi a pornócsatornákat adásuk kódolására vagy az éjszakai adásra. Az 1996-os távközlési törvény rendelkezésével a gyerekeket akarták megvédeni a pornócsatornák tartalmától, mivel azok gyakran a nem előfizetők készülékein is foghatók.
Jelenet a Nightcalls című műsorból
Kendőzetlenül
A pert a Playboy TV indította 1997-ben, mivel a céget mintegy 25 millió dolláros bevételtől fosztaná meg a törvény az elkövetkező tíz év során, a kódolórendszer kiépítése pedig további dollármilliókba kerülne. Az 1996-os távközlési törvény része volt a komoly vitákat kiváltó és azóta már alkotmányellenesnek minősített ,,illetlenségi törvény" is, amely az internetes tartalmakat cenzúrázta volna. Egy szövetségi bíróság 1998 decemberében már érvénytelenítette a törvénynek azt a rendelkezését, amely este 10 és reggel 6 közé szorította volna a kódolatlan adásidőt, a mostani döntés pedig a kötelező kódolást is eltörölte.

A Legfelsőbb Bíróságot erősen megosztotta a kérdés
A Legfelsőbb Bíróság és a Playboy a gyermekek védelmére közösen azt a megoldást javasolják, ahol a kábelszolgáltatók ingyenesen letiltják bármelyik csatornát az előfizető kérésére. A Reuters szerint a kilenc tagú Legfelsőbb Bíróságot erősen megosztotta a kérdés, tagjai közül négyen a törvény alkotmányossága mellett szavaztak, öten pedig ellene. Stephen Breyer bíró fenntartja abbéli véleményét, hogy a törvény nem ütközik az alkotmányba. Véleménye szerint a törvény lehetővé teszi a felnőttek számára a pornócsatornák elérését, míg a korlátozásoknak köszönhetően a szülők könnyen megvédhetik gyermeküket a nem kívánt tartalomtól. A mostani döntéssel azonban Breyer szerint megszűnik ez a védelem.

Breyer bírónak valószínűleg igaza van: ha valakinek a tévéjén előfizetés nélkül fogható a fizetős pornócsatorna, felhetőleg nem fogja annak letiltását kérni. A gyermekeket azonban más módszerekkel is meg lehet védeni a pornográf tartalmaktól, például a legtöbb tévén van kóddal védett programzár. És azon is elgondolkozhatunk, hogy vajon a pornócsatornák, vagy a vacsora közben hidegvérrel bámult véres híradók tesznek több kárt a gyermekek lelkében.  • Hírek
  • Hírek