Pornójogvita a magyar interneten

2003.02.20. 17:47
Ügyvédi levélben szólította fel Kovács István (Kovi), a LUXx Film Kft. ügyvezetője Falussy Gábort, az Erotika.hu Kft. tulajdonosát, valamint az Eroticcard internetes fizetési rendszert üzemeltető Media House Publishing céget arra, hogy hagyjon fel a LUXx által forgalmazott pornófilmek internetes terjesztésével. Kovács István cáfolja Falussy állítását, mely szerint ő rendelkezik a LUXx által készített és forgalmazott valamennyi film internetes terjesztésének jogával.
Falussy Gábor lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a három nagy magyar pornófilmgyártó stúdió (LUXx Videó, Fókusz Videó, Helena Videó) teljes kínálatának - ami a hazai piac mintegy 95 százalékát lefedi - IP-alapú forgalmazását ők végzik. Falussy szerint a forgalmazási jogokat vagy ők birtokolják, vagy a kiadóval való megállapodás alapján ők a kizárólagos terjesztők.

Jogtalan forgalmazás

Kovács István
Kovács István felháborodottan cáfolta Falussy állításait. Mint mondta, Falussy olyan filmjeiket is árulja az interneten, melyeknek internetes jogával még a LUXx Film sem rendelkezik. Az internetes terjesztés alapja Falussy Gábor cége, a Lyss Kft. és a LUXx Film 1999-ben kötött megállapodása volt. Ez a megállapodás azonban csak korlátozott jogokat biztosított Falussy cégének, a Lyss Kft.-nek. Az internetes terjesztés jogát csak a LUXx által készített filmekre kapta meg a Lyss, a LUXx által forgalmazott, ám nem általuk készített filmekre nem vonatkozott a megállapodás. Kovács István arról sem tud, hogy a filmek forgalmazási joga hogyan kerülhetett a Lyss Kft.-től az Erotica.hu Kft.-hez.

A Luxx Film több mint 450 film magyarországi forgalmazásának jogával rendelkezik, ám az internetes jogokat nem minden esetben birtokolják. Kovács István nem tudja, hogy hogyan juthatott Falussy az interneten árult filmekhez, mivel egyetlen mastert sem kért tőlük.

Az Eroticcard elhatárolódik

A filmeket a benzinkutakon árult Eroticcard.hu internetes fizetőkártyával érhették el az Erotica.hu, az Ashole, a GoldenGate vagy a Szex-mozi.hu látogatói. A Eroticcard.hu kártyát üzemeltető és jogaival rendelkező cég, a Media House Publishing Kft. ügyvezetője leszögezte, hogy cége teljesen független Falussy Gábortól és az Erotika.hu Kft.-től, és arról sem volt tudomásuk, hogy Falussy az Eroticcardról nyilatkozik lapunknak.

A Media House a LUXx Film felszólításából értesült arról, hogy az Eroticcard fizetőkártyával vásárolható filmek jó részének vitatott a jogviszonya. Álláspontjuk szerint a tartalomszolgáltatást Falussy végezte, állítása szerint jogtiszta tartalommal. A cég képviselője elmondta, hogy a kialakult jogvita miatt az Eroticcard.hu szolgáltatását felfüggesztik, "mivel a Media House Publishing Kft. semmilyen módon nem támogatja illegális tartalmak árusítását az interneten".

Vizsgálják a jogsértést

Falussy forgalmazási jogokra vonatkozó kijelentését a Helena Videó képviselője, Tóth Gábor is cáfolta. Mint mondta, az Erotika.hu Kft. nem forgalmazhatja cége teljes kínálatát, mivel "a jobb minőségű filmeket nem adják oda internetes terjesztésre". Tóth Gábor szerint csupán arról van szó, hogy néhány régebbi filmjogot átadtak az Erotika.hu Kft.-nek, hogy "eképpen teszteljük a hazai IP-alapú üzleti lehetőségeket".

Mint mondta, jelenleg vizsgálják, hogy ezeken a filmeken kívül van-e esetleg más olyan filmjük az interneten, melynek közléséhez nem járultak hozzá. A Helena Videó tervezi a saját internetes videoszolgáltatást, ám ebbe csak akkor fognak bele, ha biztosítottnak látják, hogy filmeiket nem másolják tovább tucatszámra, ingyen.

Szerettük volna megkérdezni az ügyben Falussy Gábort is, ám őt csütörtök délután nem tudtuk elérni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek