Bill Gates mint Rockefeller

2000.02.23. 15:44
A Microsoft ellen zajló trösztellenes per utolsó meghallgatásán a bíró érvelésében a céget az egykor monopolhelyzetben levő Standard Oilhoz hasonlította. Ezzel mintegy felkészítette a szoftvergyárat a közelgő ítéletre, hiszen John D. Rockefeller olajmonopóliumát 90 éve 30 kisebb cégre darabolták fel egy hasonló perben.
John Davison Rockefeller
A példakép?
A Microsoft védőbeszédjét kommentálva Thomas Penfield Jackson bíró Rockefeller megkérdőjelezhetetlen monopóliumához mérte a szoftvergyárat. Az egész per alapja az 1890-ben született Sherman Antitrust Act, amelyet épp a felemlegetett Standard Oil visszaéléseinek letörésére alkottak a szenátorok. A bíró nem éppen finom célzással utalt tavaly november 5-én közzétett rendíthetetlen álláspontjára. Jackson bíró Findings of Facts kinyilatkoztatásában ugyanis kimondta, hogy a Microsoft monopólium, amely vetélytársa és a vásárlók érdekeit is sértette. Tanulmányában kifejtette, hogy a Microsoft kihasználta az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát, és azt a böngészők piacán felhasználva megpróbálta elnyomni a rivális böngészőprogramot gyártó Netscape Communicationst.

A Microsoft a keddi végső meghallgatáson azzal igazolta a kormány által törvénytelennek minősített lépéseit, hogy szerzői jogainak birtokában azt csinál operációs rendszerével, amit akar. John Warden védőügyvéd szerint ez feljogosította a céget arra, hogy korlátozza a számítógépgyártók Windows-használatát. Ezt a fordulatot Jackson bíró értetlenül fogadta, mivel állítása szerint sem ő, sem az igazságügyi minisztérium nem látott korábban szerzői jogokra hivatkozó dokumentumokat.

Bill Gates a Microsoft volt elnöke. "Kihasználta a monopóliumát."
A meghallgatás utolsó fázisában a védelem a fogyasztók "kézenfekvő előnyére" hivatkozott, amikor a monopólium-közeli cégek termékkapcsolásáról esett szó. A Windows operációs rendszerbe integrált ingyenes Internet Explorer böngésző Warden szerint még a konkurencia kiszorításával is vállalható volt, amit a vásárlók haszna törvényesít. Állítást a columbiai fellebbviteli bíróság 1998-as döntésével támasztotta alá, amely elfogadta a Windowshoz csatolt Explorer böngészőből származó vásárlói előnyöket. Jackson bíró rákérdezett, hogy akkor a védelem szerint a fellebbviteli bíróság döntése kötelezi őt a Microsoft érveinek elfogadására, amire Warren igennel felelt, ha a vásárlók ezzel nyernek.

Az 1998. október 19-én kezdődött perben Thomas Penfield Jackson bíró várhatóan heteken belül döntést hoz. Amennyiben a bíróság a várakozásoknak megfelelően elmarasztalja a céget, újabb jogi eljárás során döntik el, milyen lépéseket tesznek a Microsoft ellen. Az elmúlt hónapokban többször is felmerült, hogy a céget két vagy három vállalatra darabolná a kormány. A legvalószínűbb, hogy a minisztérium (és az aktívan lobbizó konkurencia) az opercácós rendszerekkel foglalkozó részleg és az internetszolgáltató leválasztását fogja javasolni. Közben Richard Posner bíró továbbra is a peren kívüli megegyezésre próbálja rábírni a feleket Chicagóban, akik így elkerülhetnék a fellebbezésekkel járó, akár éveken át tartó pereskedést.  • Tippek
  • Hírek