Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bill Gates mint Rockefeller

2000.02.23. 15:44
A Microsoft ellen zajló trösztellenes per utolsó meghallgatásán a bíró érvelésében a céget az egykor monopolhelyzetben levő Standard Oilhoz hasonlította. Ezzel mintegy felkészítette a szoftvergyárat a közelgő ítéletre, hiszen John D. Rockefeller olajmonopóliumát 90 éve 30 kisebb cégre darabolták fel egy hasonló perben.
John Davison Rockefeller
A példakép?
A Microsoft védőbeszédjét kommentálva Thomas Penfield Jackson bíró Rockefeller megkérdőjelezhetetlen monopóliumához mérte a szoftvergyárat. Az egész per alapja az 1890-ben született Sherman Antitrust Act, amelyet épp a felemlegetett Standard Oil visszaéléseinek letörésére alkottak a szenátorok. A bíró nem éppen finom célzással utalt tavaly november 5-én közzétett rendíthetetlen álláspontjára. Jackson bíró Findings of Facts kinyilatkoztatásában ugyanis kimondta, hogy a Microsoft monopólium, amely vetélytársa és a vásárlók érdekeit is sértette. Tanulmányában kifejtette, hogy a Microsoft kihasználta az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát, és azt a böngészők piacán felhasználva megpróbálta elnyomni a rivális böngészőprogramot gyártó Netscape Communicationst.

A Microsoft a keddi végső meghallgatáson azzal igazolta a kormány által törvénytelennek minősített lépéseit, hogy szerzői jogainak birtokában azt csinál operációs rendszerével, amit akar. John Warden védőügyvéd szerint ez feljogosította a céget arra, hogy korlátozza a számítógépgyártók Windows-használatát. Ezt a fordulatot Jackson bíró értetlenül fogadta, mivel állítása szerint sem ő, sem az igazságügyi minisztérium nem látott korábban szerzői jogokra hivatkozó dokumentumokat.

Bill Gates a Microsoft volt elnöke. "Kihasználta a monopóliumát."
A meghallgatás utolsó fázisában a védelem a fogyasztók "kézenfekvő előnyére" hivatkozott, amikor a monopólium-közeli cégek termékkapcsolásáról esett szó. A Windows operációs rendszerbe integrált ingyenes Internet Explorer böngésző Warden szerint még a konkurencia kiszorításával is vállalható volt, amit a vásárlók haszna törvényesít. Állítást a columbiai fellebbviteli bíróság 1998-as döntésével támasztotta alá, amely elfogadta a Windowshoz csatolt Explorer böngészőből származó vásárlói előnyöket. Jackson bíró rákérdezett, hogy akkor a védelem szerint a fellebbviteli bíróság döntése kötelezi őt a Microsoft érveinek elfogadására, amire Warren igennel felelt, ha a vásárlók ezzel nyernek.

Az 1998. október 19-én kezdődött perben Thomas Penfield Jackson bíró várhatóan heteken belül döntést hoz. Amennyiben a bíróság a várakozásoknak megfelelően elmarasztalja a céget, újabb jogi eljárás során döntik el, milyen lépéseket tesznek a Microsoft ellen. Az elmúlt hónapokban többször is felmerült, hogy a céget két vagy három vállalatra darabolná a kormány. A legvalószínűbb, hogy a minisztérium (és az aktívan lobbizó konkurencia) az opercácós rendszerekkel foglalkozó részleg és az internetszolgáltató leválasztását fogja javasolni. Közben Richard Posner bíró továbbra is a peren kívüli megegyezésre próbálja rábírni a feleket Chicagóban, akik így elkerülhetnék a fellebbezésekkel járó, akár éveken át tartó pereskedést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?