Diána
11 °C
22 °C

Kijátszható az amerikai spam-törvény

2004.02.18. 15:55
A spamszűrésre specializálódott SurfControl megfigyelései szerint a január óta az USA területén érvényben levő Can Spam Act jogszabály nem riasztja el a kéretlen levelek terjesztőit. A tömeges reklámüzenetek feladói ehelyett új trükköket dolgoztak ki.
Az év eleje óta alig csökent a kéretlen levelek mennyisége, közölte a SurfControl. Ehelyett olyan spamek bukkantak fel, amelyek első pillantásra megfelelnek a törvényi előírásoknak. A valóságban ezek a joghézagokat használják ki, miközben még a szűrőprogramokat is átverik.

Megnövekedett például a grafikus spamek mennyisége, amelyeknél az adatvédelmi nyilatkozat és a cég címe képként, nem pedig szövegként jelenik meg. A spamszűrők így képtelenek felismerni, miről is szól a levél. Az azonosítást az is megnehezíti, hogy a levélbe kötött fájlok és az ezeket tároló szerverek neve gyakran változik

Nem üzleti célból

Mivel a Can Spam Act kifejezetten a kereskedelmi célú spamet tiltja, sok spammelő azt állítja a levelében, hogy nincsenek kereskedelmi szándékai, hanem például csak tájékoztatni szeretne.

A törvény által megkövetelt leiratkozási lehetőség biztosítását sok spammelő úgy játssza ki, hogy az emailen kívül postai lemondási utat is megadnak. Az ilyenkor megadott cím viszont sokszor az USA területén kívül található, ahol az amerikai törvény itt már nem érvényes.