Judit
2 °C
7 °C

Kormányzati vita a szoftverszabadalmakról

2004.09.09. 11:11
Még mindig nem dőlt el, hogy hazánk támogatja-e a szoftverszabadalmak európai bevezetését vagy sem, pedig az Európai Unió hamarosan választ vár a kérdésre. A kormány nincs könnyű helyzetben, mert heves vita alakult ki arról, hogy a változás milyen hatással lesz hazánk gazdaságára, az informatikai fejlesztőcégek működésére, illetve a sokat emlegetett tudás alapú társadalom fejlődésére. A civilek és az informatikai tárca ellenzik a változást, a külügyi, igazságügyi és gazdasági tárca, illetve szabadalmi hivatal kitart korábbi álláspontja mellett és támogatja a direktívát.
A parlament informatikai albizottsága a héten megbeszélést tartott a szoftverszabadalmak ügyében érintett minisztériumok és civil szervezetek képviselőivel, de csak összegzést készítettek az elhangzott érvekről, amelyekkel majd a következő nagy bizottsági ülésen újra foglalkoznak. Petkó András bizottsági tag (MDF) az Indexnek elmondta: meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e az Országgyűlés elé terjeszteni a kérdést, és a kormánynak még ki kell alakítania végső álláspontját, amellyel lehetőleg a fogyasztók és a szoftvercégek érdekeit képviseli. A szerdai kormányülésen szintén megbeszélték a lehetőségeket, de döntés nem született.

Mi a szabadalom?
A szabadalom találmányokra vonatkozik és a feltalálók megélhetését biztosítja, hiszen a levédett módszert mindenki más csak licencdíj megfizetése után használhatja, ezzel szemben a szerzői jog egyedi műalkotásokra vonatkozik, és értelemszerűen a szerzőket védi meg a másolástól. További igen fontos különbség, hogy míg a találmányok természeti erők és anyagok újszerű felhasználásaival jönnek létre, a szellemi termékek - például a matematikai képletek, zeneművek, üzleti módszerek és természetesen a számítógépes programok is - az évezredek alatt felhalmozódott tudásanyagra épülnek. A jelenleg hatályos 1973-as európai szabadalmi egyezmény szerint a szoftver nem szabadalmaztatható.
Pedig egyes civil szervezetek szerint nincs sok időnk arra, hogy az állami bürokrácia minden egyes lépcsőfokán megcsócsálják a kérdést, mert szerintük az Unióban hamarosan megtörténhet a szavazás, amelyen Magyarország lehet a mérleg nyelve. A most alakuló Európai Parlament egy-két hónapon belül újratárgyalja a sokat kritizált direktívát, és ezután várható a végső döntés.

Szoftverre nem

A magyar álláspont kialakításával megbízott Európai Koordinációs Bizottság egyetért azzal hogy nem kell sokat teketóriázni, és szerintük továbbra is támogatnunk kell az Európai Unió Tanácsa által májusban megtárgyalt direktívatervezetet. A szellemi tulajdonért felelős munkacsoport vezetője, Ficsor Mihály - aki egyébként a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese - lapunknak elmondta: az új irányelv fontos, mert jogbiztonságot nyújt, erősíti a versenyt és ösztönzi az informatikai befektetéseket. A szoftverszabadalmak bevezetését egyébként számos nagy civil szervezet támogatja, például a Magyar Feltalálók Egyesülete, a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői jogi Egyesület is.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az új irányelv egyáltalán nem engedélyezi a szoftverek szabadalmazását, csak valamilyen gép részeként. Például ha autók blokkolásgátló rendszerét vagy valamilyen háztartási gépet szoftverek irányítják, a teljes rendszer szabadalmazható, de a részelemek más környezetben való felhasználása nem jelent szabadalombitorlást. Ficsor szerint teljesen megalapozatlan azon állítás is, hogy a szabadalom kizárja a fejlesztéseket, mivel a továbbfejlesztésekre nem vonatkozik a szabadalmi oltalom.

Nem jogi ügy

A szoftverszabadalmat ellenző civil csoportok és az informatikai tárca többek között azt kifogásolják, hogy a magyar kormány elsősorban jogi problémaként tekintett az uniós szabadalmi irányelvek változására, holott annak komoly hatása lesz hazánk gazdaságára is, különös tekintettel az informatikára. Szerintük a szabadalmazás túlságosan drága a magyar szoftvercégeknek, különösen ha az uniós piacon is megjelennének, mivel az európai szabadalmaztatás sokszorosára növelheti a költségeiket. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kiállt a szoftvercégek mellett, és csakis olyan direktívát hajlandó támogatni, amely nem fenyegeti a kis- és középvállalatok működését.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete és a Szabad szoftver Alapítvány szerint a szabadalmak egyenesen megszüntetik a jogbiztonságot, ezért mindenképpen azt szeretnék elérni, hogy hazánk mondjon nemet az uniós direktívára. A kisebb szoftverfejlesztők attól is félnek, hogy lesznek mindenféle alapot nélkülöző és végtelenül ostoba szabadalmak, és hogy a nagyobb szabadalmi portfólióval rendelkező óriáscégek majd megtámadják túl nagyra nőtt riválisaikat. Lapunknak az egyik vállalat képviselője elmondta: felmerültek arra utaló jelek, hogy a szabadalmakkal rendelkező konkurens külföldi cég megtámadná őket, amint lehetséges.

A két ellentábor abban egyetért, hogy az uniós direktívatervezetet bizonyos esetekben pontatlanul fogalmaz, de a jogalkotási eljárásban még további javításokra is sor kerülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?