Tíz év börtön torrentezésért?

2008.07.01. 13:35
Három évig húzódó pereskedés után az amerikai szövetségi bíróság a szerzői jogok nagyon sok rendbeli megsértésében bűnösnek találta Daniel Dove-ot, az egykori EliteTorrents.org torrentoldal egyik vezetőjét. Akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

Néhány éve az EliteTorrents az internet egyik legmenőbb torrentoldala volt. A nevéhez hűen eredetileg kiválasztott kevesek titkos oldalának készült, aztán egyre inkább elterjedt a híre, és amikor a Star Wars előzménytrilógia befejező része, a Sith bosszúja ezen az oldalon keresztül szivárgott ki az internetre a premier előtt, a média is felfigyelt rá.

Az FBI 2005-ben az amerikai filmkiadók szövetségének segítségével elkapta az EliteTorrents üzemeltetőit, és bíróság elé állította őket. Az oldal két adminisztrátorát, Scott McCauslandet és Grant Stanleyt már 2006-ban elítélték, néhány ezer dolláros bírságot, és öt-öt hónap börtönt kaptak (plusz McCauslandnek a próbaidején Windows kell használnia, mert az ellenőrző szoftver, amivel az FBI követi az online ténykedését, nem megy Linuxon).

Két társával ellentétben Daniel Dove a végsőkig ragaszkodott ahhoz, hogy ártatlan, de a vádnak végül sikerült annyi bizonyítékot felhalmozni, ami meggyőzte a bíróságot ennek ellenkezőjéről. Dove a fájlcserélőre a friss tartalmakat feltöltő szűk elitréteg vezetője volt, és 700 film illegális másolatainak megosztását bizonyították rá, amit 1,1 millióan töltöttek le a hálózatról. A büntetése maximálisan tíz év lehet; ha ilyen súlyos lesz az ítélet, az azt jelzi, hogy az amerikai zene- és filmkiadók egyre agresszívabban lépnek fel a fájlcserélők ellen.  • Hírek
  • Személyi kölcsön