Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A terroristák karácsonyi kívánságlistája

2001.12.11. 19:26
Az amerikai vámhatóság mintegy száz tételből álló listát állított össze azokról a kereskedelmi forgalomban is kapható technológiákról, amelyek terrorista célokra is használhatóak. A listán szereplő termékek forgalmát szigorúan ellenőrizni fogják.
Az amerikai vámhatóság illetékese "a terroristák bevásárlócetlijének" nevezte a listát, amelyet a hírszerzéssel és a honvédelemmel is megosztottak, ám nem tártak a nyilvánosság elé.

A listán főleg olyan "kettős felhasználású" technológiák szerepelnek, amelyek eredeti rendeltetési céljukra legálisan használhatók, kis átalakítással azonban nukleáris, kémiai vagy biológiai fegyveralkatrész kovácsolható belőlük.

Az amerikai vámhatóság az "Amerika Pajzsa Projekt" keretében állította össze a listát, amelyen a mustárgáz alapanyagain kívül a fénymásolók és a lézerrel működő szórakoztatóelektronikai berendezések is szerepelnek, mert bizonyos alkatrészeik időzítőként használhatóak akár egy atombombában is. A projekt keretében a vámosok felkeresik az érintett termékek gyártóit és forgalmazóit, és fokozott elővigyázatosságra intik őket vevőikkel kapcsolatban.