Háborús játékok

2000.04.17. 16:58
Amikor a hadsereg a szupermarketek slágerprogramjaival edzi pilótáit és kommandósait, nem igazán meglepő, hogy a Playstation2-vel meg robotrepülőket lehet vezérelni. A japán kormány szerint a gép annyira fejlett, hogy annak alkatrészeiből rakétavezérlő állomás is összeállítható. Persze, ha úgy vesszük, bármiből lehet ,,csúcstechnológia", a marsraszálló Polar Lander örült volna a PS2 processzorának.
A japán kormány úgy véli, a Sony Playstation2 konzoljával nem csak a tévében vibráló gonosz szörnyeket, hanem valódi embereket is meg lehet semmisíteni. A japán kereskedelmi hatóságok megállapították, hogy a Sony egyelőre kizárólag Japánban kapható játékgépének processzora, memóriamodulja és grafikus vezérlője alkalmas katonai célú felhasználásra is.

A japán külkereskedelmi felügyelet technológiai fejlettsége miatt exportkorlátozást rendelt el a Playstation2 konzolgépekre. A hivatal szerint a bevizsgált alkatrészekből ,,általános célú fegyver" készíthető, például rakétavezérlő állomás. Katonai szakértők a Tomahawk robotrepülőt emlegették fel. A rakéta célzóberendezésének nagysebességű grafikus feldolgozásra van szüksége, amire a Playstation2 tökéletesen alkalmas.

A japán exporttörvény kimondja, hogy az 50 ezer jennél (130 ezer forint) drágább technológiákat szigorú vizsgálatok után szállíthatják csak ki az országból. Egy Playstation2 ugyan csak 39800 jent nyom (100 ezer forint), exporttételként azonban a legritkább esetben szállítják egyesével, így hamar fennakadt a hatóságokon. Elemzők szerint az exporttörvényen hamarosan enyhíteni kell, hiszen a rohamosan fejlődő technológiához képest már eléggé elavult.

A japánok félelme persze nem alaptalan, 1998 decemberében egy észak-koreai tengeralattjárón fedeztek fel a szórakoztató elektronika kategóriájába sorolt japán radarokat és kommunikációs eszközöket. A hatóságok idén januárban két férfit kapcsoltak le, akik házi készítésű tankelhárító rakéták alkatrészeivel üzleteltek Iránban.

Rakétakilövő állomás
A hétköznapi számítástechnika katonai/ipari felhasználása persze nem újdonság. A Marsot távirányítással felfedező Polar Lander egységben költségkímélő Pentium processzor ketyegett, a MIR űrállomásra pedig a legutolsó upgrade-nél vittek 486-os Intel processzorokat.

A Sony vezetői mérlegelték a korlátozás esélyét, mielőtt piacra dobták a konzolt, de a konkurencia fenyegetései miatt nem csökkenthették a gép teljesítményét. A Sega internet-hozzáférés mellé ingyen osztogatja Dreamcastjét, a Nintendo jövő év elejére igéri következő generációs gépét, a Microsoft pedig bő egy év múlva rukkol ki X-Box konzoljával.

A Playstation2 a Sony kulcsterméke, a tervek szerint még 5 éven át piacon tartják. Az előző Playstation eladásai a Sony csoport bevételeinek 40%-át tette ki. A március 4-én debütált konzol kettes számú verziójából egy hónap leforgása alatt 1,4 millió darabot adtak el szinte kizárólag Japánban. Amerikában ősszel mutatják be a gépet modemmel és merevlemezzel kiegészítve, hogy a területfoglaláson kívül a Playstation-hálózat is kiépüljön, mire a Microsoft konzolja betör a piacra.

Az exportkorlátozás nem az első csapás, ami a Playstation2-t sújtja. A Sony rögtön a gép megjelenése után beismerte, hogy a konzol videokimenetén nincs másolásvédelem, s ezen keresztül analóg videomásolat készíthető lejátszott DVD-filmekről. Röviddel ezután az is kiderült, hogy több beépített billentyűkombináció létezik, amivel kijátszható a DVD-k régiókódja, azaz eredetileg Amerikába szánt filmeket is nézhetnek a japán tulajdonosok.  • Tippek
  • Biztosítás