Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Újabb perek a Napster ellen

2001.03.08. 16:41
Egyre kilátástalanabbnak tűnik a Napster jövője: nem elég, hogy a cég erősen vesztésre áll az ellene folyó perben, kedden a Grammy-díjak producerei, szerdán pedig az EMusic kiadó is beperelte a Napstert, szerzői jogdíjas zenéik illegális terjesztése miatt.
Hétfőn apró győzelmet könyvelhetett el a cég, amikor Marilyn Hall Patel bírónő engedélyezte a Napster további működését. Patel bírónő szűkítette eredeti ítéletének körét, első körben ugyanis arra kötelezte a céget, hogy az távolítsa el az összes jogvédett zenét a hálózatról. A módosított döntés a kiadókat szólította fel arra, hogy készítsenek listát a Napsteren található zenéikről, és ezeket kell kiszűrnie a cégnek. Amennyiben egy fájl jelenléte jogsértő, a Napsternek 72 órája van annak eltávolítására.

Perel az EMusic is

Az EMusic szerdán beváltotta korábbi fenyegetését, és bíróságon követeli a Napstertől jogvédett zenéinek szűrését. A kiadó már korábban eljuttatta a Napster hálózatán forgó, jogdíjköteles zenéinek listáját a céghez, felszólítva a Napstert a kérdéses fájlok szűrésére. A cég akkor azt válaszolta, hogy nem rendelkezik olyan szűrőrendszerrel, amellyel lehetséges volna a zenék letiltása. A hétvége során azonban a Napster pontosan ilyen szűrőt állított fel: az EMusic szerint ez bizonnyíték arra, hogy a cég korábban csak nyereségvágyból nem szűrte a zenéket, mivel módja lett volna rá.

Nem várható megegyezés

Az első pert indító lemezkiadók két hete elutasították a Napster által felajánlott egymilliárd dolláros, ötéves fizetési konstrukciót, amellyel a jogvédett dalok cseréjét kívánta megváltani a cég. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szerint ez a bejelentés csak a nyilvánosságnak szóló gesztus volt, követeléseiknek nem felelt meg.

Előfizetéses üzleti modell

A Bertelsmann médiabirodalom tavaly szövetséget kötött a Napsterrel egy előfizetéses rendszer kidolgozására, ám egyelőre egyik multinacionális konkurenciáját sem sikerült az ügy mellé állítania. A havi előfizetéses rendszerű Napster a tervek szerint július magasságában indul útjára. A havi korlátozott letöltést engedélyező előfizetés várhatóan 3-5 dollár, míg a korlátlan 6-10 dollár körül lesz.

Bizonyítható a szándékos jogsértés?

A Napster elleni per újabb fontos állomása április 10-én lesz, amikor a szövetségi bíróság meghallgatások alapján dönt arról, kiterjeszthetők-e a cég ellen magánszemélyek és lemezkiadók által indított perek mindenkire, akiknek sérültek a jogai. A per ,,class action", vagyis csoportos perré történő kiterjesztése megtöbbszörözné a felperesek számát. Ahhoz azonban, hogy komolyabb összegű kártérítésre kötelezze a bíróság a felpereseket, azoknak a cég szándékos jogsértését kéne bizonyítaniuk. A bíróság jelenlegi álláspontja szerint a Napster felhasználói egyértelműen szándékos szerzői jogsértést követtek el, a cég azonban kitart amellett, hogy saját működése teljesen legális.