Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Vegyen üres cd-t, támogassa Máriót!

2005.03.17. 00:07
Komoly különbség van egy dvd és egy hasonló kapacitású memóriakártya után fizetendő szerzői jogdíj között, ráadásul ez utóbbira nálunk jóval több az illeték, mint egyes európai országokban.
Magyarországon – mint az Európai Unió számos országában – az üres adattárolók után szerzői jogdíjat kell fizetni. A terméken elhelyezett Artisjus matricák tanúskodnak arról, hogy annak megvásárlásával a nehéz sorsú szerzőket támogatjuk. Arról azonban, hogy ki, mennyit kap, viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, azt lehet csak biztosan tudni, hogy az egyes adattárolók után mennyit kell fizetnünk.

Különbségek

#alt# Egy 4,7 gigabájtos, újraírható dvd után például 150 forintot, ugyanakkor egy hasonló méretű memóriakártya árából már ötezer forint jár a művészeknek. A különbség azért lehet érdekes, mert mindkét adattárolóra ugyanannyi adat fér, mindkettőre számtalanszor írhatunk zenéket, vagy bármilyen illegális tartalmat, a két eszköz közti különbség tehát mindössze technikai. Persze egy dvd-t pár száz forintért megkapunk, míg egy hasonló kapacitású memóriakártya több tízezer forintba kerül, a szerzői jogdíjnak azonban ettől függetlennek kellene lennie, hiszen ugyanannyi illegálisan másolt tartalom fér mindkét eszközre.

További érdekessége a történetnek, hogy a memóriakártyák után fizetendő hazai díjak lényegesen magasabbak a külföldieknél. Mint azt Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője az Indexnek elmondta, az iPod Shuffle 512 megabájtos változata után például 2500 forint kerül az Artisjushoz. Míg Franciaországban 1300 forintot, Olaszországban 840 forintot, Németországban alig ötszáz forintot kell fizetnünk.

Még nem mérték fel

A törvény szerint
A szerzői jogi törvény alapján a jogdíjat az üres kép- vagy hanghordozó gyártója, külföldön gyártott kép- vagy hanghordozó esetén pedig a jogszabály szerint vám fizetésére kötelezett személy, vagy - vámfizetési kötelezettség hiányában - a hordozót az országba behozó személy és az azt belföldön először forgalomba hozó személy köteles az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülethez a vámkezelés befejezésétől, vámfizetési kötelezettség hiányában pedig a forgalomba hozataltól, illetve a vámfizetés befejezésétől számított nyolc napon belül megfizetni. A jogdíj megfizetéséért az adott hordozó összes belföldi forgalmazója is egyetemlegesen felel.

A beszedett jogdíjakat a szerzői jogi törvény szerinti arányban a zeneszerzőknek és szövegíróknak, illetve a filmelőállítókat, filmszerzőket, előadóművészeket, hanglemezkiadókat, képző- és fotóművészeket képviselő szervezeteknek fizeti ki az Artisjus.

Szinger András, az Artisjus jogásza szerint a memóriakártyák után kifizetendő szerzői jogdíj mértéke egyelőre kísérleti, de már folyik az egyeztetés a forgalmazókkal a kedvezőbb díjak kialakítására.

A jogász az Indexnek elmondta, még nem készült felmérés arról, hogy a vásárlók mekkora része használja szerzőijogdíj-köteles tartalmak tárolására a memóriakártyákat, és hányan fizetnek a hazai szerzőknek jogdíjat ad absurdum saját fényképeik tárolása, hordozása után. Szinger András szerint az mp3-lejátszók megjelenésével nagyobb az esély arra, hogy a memóriakártyákon zenéket tárolnak, mint mondjuk arra, hogy a dvd-ken filmeket, bár ezt egyelőre semmiféle tanulmány nem támasztotta alá.

Osztozkodás

Hogy a szerzői jogdíjakból 2004-ben mekkora bevétele volt az Artisjusnak, még nem lehet tudni, 2003-ban tizenkét milliárd forint volt ez az összeg – derül ki a szervezet évkönyvéből. Ebből 2,4 milliárd származott az üres adattárolókból, a többi egyebek között a rádióktól és tévéktől érkezett. Ezen bevétel legnagyobb része, 1,8 milliárd forint a cd, és dvd-eladásokból jött össze, a többi hang és videokazettákból. Dvd-kből ugyanakkor tavaly lényegesen több bevétel származott, ahogy a memóriakártyákból származó összeg sincs a 2003-as listán.

Titkos lista

Hogy kihez, pontosan mennyi kerül, az titkos információ, ugyanakkor Hegyi Györgytől, az Emil.RuleZ basszusgitárosától tudjuk, hogy az összeg elosztását a lemezeladások, a koncertek és a médiumokban történő megjelenések alapján számolják ki. Ha tehát megnézzük a Mahasz eladási toplistáján az első tíz helyezettet, valószínű, hogy az ott felsorolt művészek kiemelten részesültek az üres adattárolókból befolyó bevételből.

#alt#
Mc Hawer & Tekknő
Ennek alapján a megvásárolt memóriakártyákból az átlagosnál több jut Máriónak, akinek Sárgarózsa című albuma a 2003-as év igazi, dupla platinalemezes sikertörténete volt. De az első tízbe belefért még Matyi és a Hegedűs, a Nagy Mulatós Lemez második része, Mc Hawer & Tekknő pedig a „Mikor a vodka a fejembe száll” és a „Kimegyek a temetőbe” című albumai is előkelő helyezést értek el.

Hegyi György szerint a rendszer mutat bizonyos hiányosságokat. Míg a toplistán szereplő előadók rajongótábora viszonylag ritkán másolja a dalokat memóriakártyára, addig az olyan, lényegében kizárólag üres adattárolón terjedő előadók, mint Sickratman alig részesülnek a jogdíjból, hiszen komoly lemezeladásokat nem tudnak felmutatni. Ugyanakkor – mondta Hegyi – a szerzőknek módjukban áll változtatni a rendszeren, hiszen ők határozzák meg az egyesület szabályait.  • Vennék
  • Hírek