Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Feketepiacról veszik a dvd-ket

2005.01.31. 10:12
Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca, állítja Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A magyarok nem írnak kevesebb cd-t vagy dvd-t, mint mások, inkább az íratlan adathordozók Európában szinte egyedülállóan magas ára okoz problémát. Ez pedig a többletköltségeknek, a nagyobb áfának és szerzői jogdíjnak köszönhető.

Az írható cd-k után 1999-től kell jogdíjat fizetniük a forgalmazóknak a törvény értelmében. Ez az összeg akkor lemezenként tizenhat forint, az adathordozók árának 5,3 százaléka volt. A díjfizetés megkerülésére nem nagyon kínálkozott lehetőség, hiszen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatta a szerzőket képviselő jogvédő irodát, az Artisjust arról, hogy az egyes kereskedők mennyi cd-t hoztak be az országba, mondta el Kalinovits Béla.

A cd-írók árának csökkenésével egyre nagyobb lett az igény az adathordozókra, de a forgalom mellett a jogdíj mértéke is nőtt, tizenhatról negyven forintra. Ennek ellenére emelkedett az értékesítés, az Eurodatánál például tavaly májusig nyolcvan százalékkal haladta meg a 2003-as év hasonló időszakát.

Behozzák maguknak

Az európai uniós csatlakozást követően szinte elárasztották Magyarországot a magánúton külföldről behozott cd-k és dvd-k, hiszen a környező országokban jóval olcsóbban lehetett ezeket beszerezni. Különösen nehézzé vált tehát a hazai forgalmazók helyzete, ráadásul a jogdíj negyvennégy forintra nőtt, ami a cd-k nagykereskedelmi beszerzési árának közel a duplája. Még rosszabb a helyzet a dvd-knél, ahol a jogdíj darabonként százötven forint, amely lemez beszerzési árának több mint kétszerese.

Becslések szerint Magyarországra havonta több millió cd és dvd kerül forgalomba a fekete-piacon, az így kiesett áfabevétel évente több száz millió forint.

Kiütné a feketepiacot

Megoldást jelenthetne az adathordozók árába beépített szerzői jogdíjak olyan mértékű csökkentése, amely ellehetetlenítené a feketepiacot, véli Kalinovits Béla. Átmenetileg ugyan csökkennének a jogvédő hivatal bevételei, de mivel az igény a termékekre megmarad, a feketekereskedelem elsorvadásával nőhet a legális forgalom, újra emelve ezzel a szervezet bevételeit, akár a jelenlegi szint fölé is, tette hozzá a a cd-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

A díjcsökkentésre azonban még várni kell, hiszen a pénteken közzétett adatok szerint a jogdíj 2005-ben is negyvennégy forint lesz a cd-kre (700 megabájtig), és százötven forint a dvd-kre (4,7 gigabájtig). Kereskedelmi forgalomban a cd-k nettó ára százhúsz-százötven, míg a dvd-ké háromszáz forint körül kezdődik. A feketepiacon ugyanakkor egy írható dvd-t akár száz, míg egy cd-t mindössze ötven forintért is meg lehet vásárolni.

Az ügyben a Világgazdaság érdeklődött az Artisjusnál, ahol megkeresésükre nem reagáltak.