József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mindentudó dvd-k a láthatáron

2005.01.24. 12:11
Hamarosan véget érhet a különböző dvd-formátumok közti kavarodás: az LSI Logic nevű chipműhely - olyan neves márkák állandó beszállítója, mint a JVC vagy a Pioneer - bemutatta új, házi berendezésekbe szánt univerzális központi egységét, a DMN-8603-at.

Ha végigfutunk a specifikáción, képet kaphatunk arról, mit tud a közeljövő házimozijának megfizethető alapegysége. Először is, természetesen ír és olvas minden, a kereskedelemben már kapható lemezformátumot. Lejátszhatunk vele DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW formátumú lemezeket egyaránt, akár duplaréteges (double layer), tehát kilenc gigabájtos kivitelben is, és magától értetődik, hogy e lemezek bármelyikére felvételt is készíthetünk.

DivX-be kódol

Természetes, hogy a vezérlőegység elolvassa a DivX-be kódolt videofelvételeket is, az viszont újdonság, hogy DivX-felvételeket is képes készíteni, ugyanis valós időben tömöríti a bejövő műsort erre a formátumra is. Gyors fejszámolást követően megdöbbentő adathoz jutunk: egy kilenc gigabájtos lemezre ebben a formátumban nagyjából tizenkét órányi, kiváló minőségű mozgóképes műsort rögzíthetünk. A tartalomtulajdonosok örömére fog szolgálni, hogy a DivX-es anyagok lejátszásánál a chip kezeli az esetleges jogdíjkérdéseket is, az egyre szélesebb körben terjedő DRM-rendszerben.

Képkimenetén a chip támogatja mind az interlace-elt (azaz váltott soros), mind pedig a progresszív megjelenítést, az NTSC és a PAL formátumokat is, és a videokamerák kedvéért tartalmaz egy USB-2 portot is, ahol digitális formában fogadja a házi videofelvételeket.

A chip az új hanglemez-formátumok között is rendet vág: a két, eddig szigorúan külön pályán mozgó, cd-utódnak szánt formátum, az SACD és a DVD Audio csatája eddig sikeresen gátolta a lemezkiadókat abban, hogy keményebben bele merjenek vágni zenei katalógusaik megújításába - dönteni kellett a nagyjából azonos erőkkel harcoló ellenfelek között. Nemsokára viszont mindegy lesz, melyikre tettek, az új chipre alapozott berendezések mindkét lemeztípust lejátsszák majd.

Bővített változat

A chipet nemcsak önmagában, hanem a DiMeNsion-3 rendszer részeként is megkaphatja a végfelhasználóknak szánt berendezéseket piacra dobó vállalat, ebben az esetben egy tetszetős áramköri kártyát szállítanak neki. Ez a kártya a cikkünk tárgyát képező kontrolleren kívül tartalmaz még kellő mennyiségű és kiváló minőségű analóg/digitális és digitális/analóg megoldásokat a be- és kimenő hangjelek digitalizálására és visszajátszására. A kimeneti videóátalakítók a chipen belül helyezkednek el, a bementet pedig egy színenként kilenc bites, "entry level", vagyis olcsó megoldás, az L2150 átalakító veszi kezelésbe (a jobbaknak az L2146-os, tízbites átalakító az opciójuk).

Van továbbá a kártyán egy TV-tuner, amivel befoghatjuk a földi szórású analóg állomásokat, a vezérlőprogramokat tartalmazó ROM, és a cég dvd-meghajtót direktben vezérlő szervochipje, az LS-3200. A kártyát ily módon gyakorlatilag csak be kell dobozolni, ellátni egy fizikai dvd-meghajtóval, és a termék máris piacképes. Fillérekért, ha a mai árszinttel hasonlítjuk össze. Saját számításaink szerint az év második felétől várható, hogy e berendezések a boltokban is megjelenjenek, nem hibázunk nagyot tehát, ha karácsonyra beütemezzük házi DVD-nk cseréjét.