Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Karcolhatatlan lesz a dvd

2004.11.29. 13:25
A TDK mérnökei kifejlesztettek egy különleges védőréteget, amely megvédi a karcolásoktól az optikai adattároló korongokat, még a csavarhúzós támadásnak is ellenáll. Bár az új lemezeket valószínűleg továbbra sem érdemes vágódeszkának használnunk, a jövőben nem kell aggódnunk, ha kisgyermekünk elkezdi kipakolni filmgyűjteményünket.
A dvd minden idők egyik legnépszerűbb technológiája, és a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy tovább növeljék élettartamát és adattároló kapacitását. A gigabájtok növekedése miatt nem kell aggódnunk, hiszen már megjelent az ötven gigabájtos Blue-ray és a harminc gigabájtos HD DVD, a lemezek védelméről meg a japán TDK által szabadalmazott polimer gondoskodik.

A TDK mérnökei azért alkalmaztak polimert fémötvözet helyett, mert egyszerre három szempontra kellett figyelniük: a védőborításnak 0,1 milliméternél vékonyabbnak kell lennie, hogy megfeleljen a Blue-ray szabványnak, elég keménynek kell lennie, hogy kibírja az ütéseket, valamint átlátszónak kell lennie, hogy az adatok olvasatóak maradjanak.

A gyártó egyébként már piacra dobott ellenálló dvd-r korongokat, de azok még meglehetősen drágák, és csak a tömeges elterjedésükkor várható árcsökkenés. Most a hagyományos lemezek körülbelül egy dollárba kerülnek, az ellenállóak hat dollárba.

Védelmet akarnak

Az ütésálló réteg elsősorban a Blue-ray lemezek gyártásánál kulcsfontosságú, mert ennél a technológiánál az adathordozó réteg a felszín közelében van, ezért roppant sérülékeny. A formátum fejlesztésével foglalkozó csoport eredetileg azt fontolgatta, hogy az újraírható korongokat védőkazettába rakja, de ezt az ötletet a sokan nem támogatták. A Hewlett-Packard például azt hangoztatta, hogy a fogyasztók megszokták a csupasz lemezeket, és nem szeretnék az otromba műanyag tokokat.

A TDK fejlesztése egyébként nagyon jól jött a Blue-ray csoportnak, mert ennek köszönheti a HP támogatását; a számítógépgyártó múlt kedden jelentette be, hogy jövőre már Blue-ray olvasót szerelt a számítógépeibe. A Dell szintén támogatja a formátumot.

Az erősítésnek a dvd-kölcsönzők is örülhetnek, mert olyan gyakoriak a karcolódások, hogy a korongok tizenkét-tizenhárom kölcsönzés után használhatatlanná válnak, írta a Cnet.

Nem kell nekik

Bár a HD DVD ugyanolyan két lézert használ, mint a Blue-ray, korántsem olyan sérülékeny, mert mélyebb rétegben tárolja az adatokat. A HD DVD támogatói szerint ezek a lemezek ugyanolyan strapabíróak, mint a mai dvd-k, ezért nincs szükségük védőrétegre.