Judit
2 °C
7 °C

Otthoni letöltők a célkeresztben?

2008.04.21. 13:50
Ismét számítógépeket foglalt le a rendőrség, de mintha egyre kisebb lenne a fogás. Úgy tudjuk április elején egy kecskeméti családtól vittek el számítógépet. Vajon most már az otthoni internetezőkre is lecsapnak?

Egy szemtanú beszámolója szerint április 10-én este XIII. kerületi rendőrök jelentek meg egy Kecskeméten lakó családnál, és szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt házkutatást tartottak, írta az asva.info blog. A lakásban talált számítógépből kihúzkodták a kábeleket, berakták egy zacskóba, majd elvitték a hardvert. Szemtanúnk beszámolója alapján teljesen átlagos felhasználók interneteztek a bűnjelként elvitt számítógépen.

Egyelőre nem tudni, hogy ki tett feljelentést, a rendőrök csak akkor fedik fel kilétét, amikor a nyomozás már lezárult. A szemtanú szerint valamelyik jogvédő szervezet áll az ügy hátterében, de ezt nem tudtuk megerősíteni. Horváth Péter, a ProArt igazgatója az Indexnek telefonon elmondta, hogy nem tud ilyen esetről, és ők inkább biztosra mennek, nagyobb szervereket próbálnak célba venni. Szerinte könnyen lehet, hogy a rendőrség saját maga indított nyomozást, esetleg egy másik, korábbi üggyel kapcsolatban.

A család úgy tudja, hogy egy hónapig biztosan nem látják viszont a számítógépüket, mert a kapitányság szakértőinek meg kell vizsgálniuk a hardvert. Feltehetően filmek, zenék vagy szoftverek kalózmásolatait, valamint fájlcserélő programokat keresnek, hiszen a szerzői jogi okokra hivatkozva vitték el a gépet. A családot jól ismerő, neve elhallgatását kérő szemtanú szerint az ügyben megjelölt rendőrségi előadó azt mondta, hogy harminc számítógépet foglaltak le, ezért tart sokáig a vizsgálat.

A rendőrség a nyomozási érdekeire hivatkozva semmi sem árult el semmilyen számítógép-elkobzásról. Így egyelőre nem tudni, hogy vajon az egyéni fájlcserélők kerültek-e a rendőrség célkeresztjébe, vagy csak egy már folyamatban lévő nyomozáshoz gyűjtenek bizonyítékokat. Ez utóbbira lehet magyarázat, hogy XIII. kerületi rendőrök jelentek meg a kecskeméti házkutatáson. Éppen egy hónappal ezelőtt foglaltak le warezszervereket a XIII. kerületi a Victor Hugo utcában, talán ehhez az ügyhöz kerestek bizonyítékokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?