Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Otthoni letöltők a célkeresztben?

2008.04.21. 13:50
Ismét számítógépeket foglalt le a rendőrség, de mintha egyre kisebb lenne a fogás. Úgy tudjuk április elején egy kecskeméti családtól vittek el számítógépet. Vajon most már az otthoni internetezőkre is lecsapnak?

Egy szemtanú beszámolója szerint április 10-én este XIII. kerületi rendőrök jelentek meg egy Kecskeméten lakó családnál, és szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt házkutatást tartottak, írta az asva.info blog. A lakásban talált számítógépből kihúzkodták a kábeleket, berakták egy zacskóba, majd elvitték a hardvert. Szemtanúnk beszámolója alapján teljesen átlagos felhasználók interneteztek a bűnjelként elvitt számítógépen.

Egyelőre nem tudni, hogy ki tett feljelentést, a rendőrök csak akkor fedik fel kilétét, amikor a nyomozás már lezárult. A szemtanú szerint valamelyik jogvédő szervezet áll az ügy hátterében, de ezt nem tudtuk megerősíteni. Horváth Péter, a ProArt igazgatója az Indexnek telefonon elmondta, hogy nem tud ilyen esetről, és ők inkább biztosra mennek, nagyobb szervereket próbálnak célba venni. Szerinte könnyen lehet, hogy a rendőrség saját maga indított nyomozást, esetleg egy másik, korábbi üggyel kapcsolatban.

A család úgy tudja, hogy egy hónapig biztosan nem látják viszont a számítógépüket, mert a kapitányság szakértőinek meg kell vizsgálniuk a hardvert. Feltehetően filmek, zenék vagy szoftverek kalózmásolatait, valamint fájlcserélő programokat keresnek, hiszen a szerzői jogi okokra hivatkozva vitték el a gépet. A családot jól ismerő, neve elhallgatását kérő szemtanú szerint az ügyben megjelölt rendőrségi előadó azt mondta, hogy harminc számítógépet foglaltak le, ezért tart sokáig a vizsgálat.

A rendőrség a nyomozási érdekeire hivatkozva semmi sem árult el semmilyen számítógép-elkobzásról. Így egyelőre nem tudni, hogy vajon az egyéni fájlcserélők kerültek-e a rendőrség célkeresztjébe, vagy csak egy már folyamatban lévő nyomozáshoz gyűjtenek bizonyítékokat. Ez utóbbira lehet magyarázat, hogy XIII. kerületi rendőrök jelentek meg a kecskeméti házkutatáson. Éppen egy hónappal ezelőtt foglaltak le warezszervereket a XIII. kerületi a Victor Hugo utcában, talán ehhez az ügyhöz kerestek bizonyítékokat.