Judit
2 °C
7 °C

A francia bíróság teszteli a Yahoo!-t

2000.07.25. 15:11
Több mint két hónapja a francia igazságszolgáltatás arra kötelezte a Yahoo!-t, hogy tegye lehetetlenné a francia felhasználók számára a náci tárgyakat árusító aukcióhoz való hozzáférését. A megadott határidő lejárt, a bíróság most szeretné megtudni, valóban teljesítette-e a Yahoo! a feltételeket.
A Yahoo!-t két franciaországi szervezet, a LICRA (Rasszizmus- és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége) perelte be, mivel a cég náci emléktárgyakból rendezett árverést. A francia törvények tiltják a rasszizmussal összeköthető tárgyak kiállítását, illetve árusítását. A két említett szervezet azt szeretné elérni, hogy a Yahoo! lehetetlenné tegye a francia felhasználók számára az aukció elérését.

Egy hónappal elnapolt döntés

A két fél által szakértőnek felsorakoztatott tanúk nem vélekedtek egységesen a különböző megfigyelő, illetve tiltó szoftverek felhasználhatóságáról. Mivel a bíróság nem tud érdemben dönteni, ezért egy hónappal elnapolta a döntést.

Ahhoz, hogy a szolgáltató intézkedéseinek hatékonyságát megállapítsák, több időre van szükség, ezért a bíróság szakértők bevonásával teszteli a Yahoo!-t, hogy meggyőződjön arról, hogy a szolgáltatónak megvannak a megfelelő technikai feltételei ahhoz, hogy bizonyos felhasználókat kizárjon szolgáltatásaiból. Amennyiben elégedetlen a szolgáltató eddigi munkájával a Yahoo! akár napi 15000 amerikai dollár büntetést is fizethet a késedelmért. A vizsgálat eredményeit később hozzák nyilvánosságra, a bíróság a következő meghallgatás időpontját augusztus 11-ére tűzte ki.

A Yahoo! értetlenkedik

A Yahoo! képviselői szerint megoldható, hogy az fr.yahoo.com-ról, a Yahoo! francia nyelvű oldaláról elérhetetlenné tegyék az aukciót, de a francia felhasználókat kizárni a Yahoo! nemzetközi oldalairól már nem megy könnyen. Habár a letiltás nem lehetetlen a Yahoo! mégis ellenzi a dolgot. Képviselőjük szerint egy ilyen ítélet arra ösztönözheti más országok képviselőit is, hogy megtámadják a szolgáltatókat nekik nem tetsző tartalmak miatt.

Philippe Guillanton, a Yahoo! francia részlegének vezetője szerint minden felhasználó kizárása lehetetlen. Ehhez először is meg kellene állapítani azt, hogy a felhasználó mely országból internetezik, és ha ez sikerült, akkor is el kell dönteni, hogy mely tárgyak számítanak ,,rasszista jellegűnek" és melyek nem. A kulcsszavak letiltása pedig sértené a szólásszabadságot, valamint a tudományos jellegű kutatásokat is megnehezítené. Egy keresőnek egyszerűen megengedhetetlen, hogy eldöntse, mit mutat meg felhasználóinak, szólt az érvelés.

Más szakértők szintén rosszallották a döntést. Egybehangzó vélemények szerint a francia igazságszolgáltatás egyszerűen csak azt bizonyítja, hogy nem ért az internethez, mert ha értene, akkor tudná, hogy gyakorlatilag lehetetlen felhasználókat letiltani bizonyos oldalakról. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a bíróság nemzeti törvényeknek szeretne érvényt szerezni egy nemzetközi médium esetében.

Technikai feltételek

Habár valóban léteznek olyan szoftverek, amelyek képesek arra, hogy bizonyos felhasználókat kizárjanak egy-egy szolgáltatásból, azok azért még korántsem tökéletesek. A felperes által szakértőnek meghívott Infosplit azonban más véleményen van. Szerintük a saját fejlesztésű szoftverük segítségével egy meghatározott országban lévő felhasználók 95 százalékát lehet kizárni a szolgáltatásból. Ezt bizonyítandó a saját honlapjukon egy bemutatót helyeztek el a programból, ami azonnal felismeri, hogy ki honnan kapcsolódott rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?