16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A francia bíróság teszteli a Yahoo!-t

2000.07.25. 15:11
Több mint két hónapja a francia igazságszolgáltatás arra kötelezte a Yahoo!-t, hogy tegye lehetetlenné a francia felhasználók számára a náci tárgyakat árusító aukcióhoz való hozzáférését. A megadott határidő lejárt, a bíróság most szeretné megtudni, valóban teljesítette-e a Yahoo! a feltételeket.
A Yahoo!-t két franciaországi szervezet, a LICRA (Rasszizmus- és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége) perelte be, mivel a cég náci emléktárgyakból rendezett árverést. A francia törvények tiltják a rasszizmussal összeköthető tárgyak kiállítását, illetve árusítását. A két említett szervezet azt szeretné elérni, hogy a Yahoo! lehetetlenné tegye a francia felhasználók számára az aukció elérését.

Egy hónappal elnapolt döntés

A két fél által szakértőnek felsorakoztatott tanúk nem vélekedtek egységesen a különböző megfigyelő, illetve tiltó szoftverek felhasználhatóságáról. Mivel a bíróság nem tud érdemben dönteni, ezért egy hónappal elnapolta a döntést.

Ahhoz, hogy a szolgáltató intézkedéseinek hatékonyságát megállapítsák, több időre van szükség, ezért a bíróság szakértők bevonásával teszteli a Yahoo!-t, hogy meggyőződjön arról, hogy a szolgáltatónak megvannak a megfelelő technikai feltételei ahhoz, hogy bizonyos felhasználókat kizárjon szolgáltatásaiból. Amennyiben elégedetlen a szolgáltató eddigi munkájával a Yahoo! akár napi 15000 amerikai dollár büntetést is fizethet a késedelmért. A vizsgálat eredményeit később hozzák nyilvánosságra, a bíróság a következő meghallgatás időpontját augusztus 11-ére tűzte ki.

A Yahoo! értetlenkedik

A Yahoo! képviselői szerint megoldható, hogy az fr.yahoo.com-ról, a Yahoo! francia nyelvű oldaláról elérhetetlenné tegyék az aukciót, de a francia felhasználókat kizárni a Yahoo! nemzetközi oldalairól már nem megy könnyen. Habár a letiltás nem lehetetlen a Yahoo! mégis ellenzi a dolgot. Képviselőjük szerint egy ilyen ítélet arra ösztönözheti más országok képviselőit is, hogy megtámadják a szolgáltatókat nekik nem tetsző tartalmak miatt.

Philippe Guillanton, a Yahoo! francia részlegének vezetője szerint minden felhasználó kizárása lehetetlen. Ehhez először is meg kellene állapítani azt, hogy a felhasználó mely országból internetezik, és ha ez sikerült, akkor is el kell dönteni, hogy mely tárgyak számítanak ,,rasszista jellegűnek" és melyek nem. A kulcsszavak letiltása pedig sértené a szólásszabadságot, valamint a tudományos jellegű kutatásokat is megnehezítené. Egy keresőnek egyszerűen megengedhetetlen, hogy eldöntse, mit mutat meg felhasználóinak, szólt az érvelés.

Más szakértők szintén rosszallották a döntést. Egybehangzó vélemények szerint a francia igazságszolgáltatás egyszerűen csak azt bizonyítja, hogy nem ért az internethez, mert ha értene, akkor tudná, hogy gyakorlatilag lehetetlen felhasználókat letiltani bizonyos oldalakról. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a bíróság nemzeti törvényeknek szeretne érvényt szerezni egy nemzetközi médium esetében.

Technikai feltételek

Habár valóban léteznek olyan szoftverek, amelyek képesek arra, hogy bizonyos felhasználókat kizárjanak egy-egy szolgáltatásból, azok azért még korántsem tökéletesek. A felperes által szakértőnek meghívott Infosplit azonban más véleményen van. Szerintük a saját fejlesztésű szoftverük segítségével egy meghatározott országban lévő felhasználók 95 százalékát lehet kizárni a szolgáltatásból. Ezt bizonyítandó a saját honlapjukon egy bemutatót helyeztek el a programból, ami azonnal felismeri, hogy ki honnan kapcsolódott rá.  • Hírek
  • Hírek