Mocskos szájú értelmiségi az új mém

2012.10.11. 16:30

Mémgyárosoknak megkerülhetetlen pont a Meme Generator oldal, ami a kép+vicces szöveg képlettel felírható mémekre szakosodott, és ahol bárki könnyen összedobhatja ismert mémek új verzióit, vagy akár új mémet is indíthat. Persze attól nem válik mémmé egy új kép, ha felkerül a Meme Generatorra, ahhoz az kell, hogy terjedjen és mutálódjon, vagyis a képnek és a szövegnek olyan tartalommal kell bírnia, ami a netezők nagy száma szerint vicces és tovább gazdagítható. Jó példa ilyen mémre a Szoci nyugdíjas, vagy az a tükörfordítós mém, ami Tótisz András műfordító egy balszerencsés nyilatkozata után indult el.

Most itt egy újabb, alig néhány napos mém, a Kiábrándult értelmiségi, ami egy tumblr-es mikroblogról indult, de már Facebookon és már oldalakon is egyre gyaktabban felbukkan. A mémet – mint a legtöbb mémet – nem kell sokáig magyarázni: Kiábrándult értelmiséginek elege van a világból, amely az ő géniuszát nem becsüli meg, ezért alkoholba és szexbe menekül, a tanítványait alázza, és ha csak teheti, durván beszól mindenkinek. Néhány finomabb képet összegyűjtöttünk a fenti galériába (a mikroblogon akadnak vulgárisabbak is).

A Heideggert és Foucault-t sem tisztelő értelmiségi képe valójában az egyik leghíresebb kortárs francia írót, Michel Houellebecqet ábrázolja, a szerzőről 2005 körül készült az eredeti, nem túl előnyös kép. Houellebecq egyébként találó választás a Kiábrándult értelmiségi „szerepére”: a KönyvesBlog cikkében idéz egy újságírót, aki megpróbált interjút készíteni a láncdohányos és egyik üveg alkoholt a másik után ivó íróval, de ez nehezen ment, mert Houellebecq berúgott, majd elaludt az asztalnál. Emlékezetes egy 2010-es eset is, amikor azzal vádolták, hogy a Wikipediáról másolt A térkép és a táj című, később Goncourt-díjat nyert regényébe. Az író akkor azzal válaszolt a vádakra, hogy sajnálja, hogy nem másolt még többet. „Publikálni? Minek? Úgyse értitek, suttyók!” – mondaná erre Kiábrándult értelmiségi.

(Aki hozzátenne a mémhez, a Meme Generatoron megteheti.)  • Hírek
  • Hírek