Baumgartner mém lett, mire földet ért

2012.10.16. 10:37

Felix Baumgartner osztrák bázisugró és hivatásos fenegyerek ejtőernyős ugrása a világűr pereméről az új-mexikói sivatagba nem csak a NASA tudósait és a világsajtót nyűgözte le: az internet csőre töltött Photoshoppal támadó népművészei már azelőtt elkezdték ontani a mémeket, hogy Baumgartner szerencsésen földet ért volna.

A vicces képek az extrém technikai és sportteljesítmény magasztalása mellett beszólogatnak fűnek-fának – ciki, hogy egy energiaital-gyártónak fejlettebb az űrprogramja, mint az országodnak, mi? –, a Red Bull híres reklámszlogenjét variálják, videojátékos hősök hasonló kunsztjait citálják elő, és persze nem maradhatott el a magas labda leütése sem, miszerint Baumgartner csak egy buliba indult, de a iPhone-ján nézte meg a térképet a célhoz, és elkeveredett kicsit.

A kamu sms-műfaja is felbukkant már, ezúttal kamu-twit formájában (Baumgartner egyébként útban felfelé, végig twitterezett, főként arról írt, mennyire jó a kilátás, és néha a szponzorát reklámozta), amiben arról próbálja meggyőzni a Red Bullt, hogy Justin Biebernek kellene megdöntenie a rekordját, ejtőernyő nélkül.

A magyar mémgyár sem maradt le, a legviccesebb variáció eddig az, amin az ismeretlen művész a pocsolyát átugró Orbán Viktort retusálta Baumgartner kapszulájára, a miniszterelnök sokat idézett szövegére utalva, hogy 2013 az elrugaszkodás éve lesz.