Egymillió lájkért bármit

2013.01.25. 10:31

Javában dühöng a Facebookon az egymilliólájk-mánia, aminek a lényege, hogy emberek mindenféle hülyeséget vállalnak be azzal a feltétellel, hogy a felhívásukra legalább egymillió felhasználó megnyomja a Like (Tetszik) gombot.

Az egész őrület január közepén egy massachusettsi családdal indult, ahol az öt gyerek unszolására az apa, Ryan Cordell belement, hogy ha egymillió facebookos támogatót összehoznak, kapnak egy kiskutyát. Kisgyerekkel és kutyával bármit el lehet adni, tartja a régi hollywoodi közmondás, és valóban: a kép járványként söpört végig a közösségi oldalon, és mire két nap múlva a jelenség bekerült az ABC amerikai tévé reggeli adásába, a Good Morning Americába, a Cordell-gyerekeknél 1,2 milliónál állt a lájkok számlálója (egyébként meg is kapták a kutyát, a milliós támogatói tábor nagy megelégedésére).

Na és mivel lehet még bármit eladni? Hát szexszel. Két nappal a kiskutyás fotó elterjedése után egy norvég egyetemista, Petter Kverneng tett ki egy fotót a Facebookra, amin egy kissé kényszeredetten mosolygó szőke lány mellett ül, kezében egy papíron felirat: "Cathrine megígérte, hogy ha kapok egymillió lájkot, lefekszik velem". Ezúttal 24 óra sem kellett hogy összejöjjön az egymillió támogató. Viccnek indult, de most már komolyan vesszük – mondta Petter a helyi sajtó kérdésére, a történet folytatásáról azonban már nem számolt be. A két eset elég volt, hogy boldog-boldogtanal egymillió lájkért kunyeráló hülyeségekkel árassza el a Facebookot – vagy éppen komoly kérésekkel, amit teljesen tönkretett a mémmé és viccalappá váló milliólájkozás.

Az egymillió lájkért apám leszokik a drogokról kezdeményezés például akár komoly is lehetne (800 ezer közelében jár), ahogy az egymillió lájkért cserébe a barátnőm nem megy abortuszra felhívás is. Ugyanez nem mondható el például az egymillió lájkért a feleségem kecskét szül, vagy az egymillió lájkért péniszt tetováltatok a homlokomra csoportokról.

A mémen belül külön műfajjá nőtte ki magát az egymillió lájkért idióta nevet adok a születendő gyerekemnek mozgalom, létezik ilyen Megatronnal, Voldemorttal, Spongya Bobbal, Pikacsuval, Obi-Wan Kenobival, és Optimus Prime-mal is (mivel Amerikában gyakorlatilag bármilyen keresztnév anyakönyvezhető, ezek az ígéretek akár betarthatók is lehetnek). És van, akinek az egymillió sem elég, akad, aki ötmillió lájkért nemváltó műtétet helyezett kilátásba. És persze a paródiáknak se szeri se száma, ezek általában az „egymillió lájkért nem történik semmi”, vagy az „egymillió lájkért nem kérek újabb egymillió lájkot valami hülyeségre” közben mozognak.

A Facebook hazai oldalán a napokban kezdtek megjelenni az első magyar nyelvű mutációk, a Mémeskút mérsékelten tudományos előrejelzése szerint január végére már mindenki rettenetesen unni fogja ezeket, és törléssel fenyegeti a mémet variáló és megosztó ismerőseit, aztán pár hét alatt el is felejtjük az egészet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM