Konzolos parasztok, szevasztok

2013.03.08. 07:08

Új sztárpáros született a mémvilágban, a két stilizált rajz a szomorú, görnyedt Koszos Konzolos Parasztot, illetve büszkén feszítő ellenpólusát, a felsőbbrendű Dicsőséges Pécés Játékos Mesterfaj képviselőjét ábrázolja. A páros tucatnyi variációban bukkan fel újra és újra, általában ironikus környezetben, a játékkonzolok rajongói és a pécés játékososok közti kibékíthetetlen, évtizedes múltú, és roppant mód értelmetlen ellenségeskedést kigúnyolva (a témában elmélyedni kívánóknak ajánlott olvasmány az sg.hu több mint tíz éve húzódó, több százezer hozzászólásos legendásfóruma).

A mém gyökerei a knowyourmeme.com kutatása szerint egészen 2008-ig nyúlnak vissza. A két szereplő akkor bukkant fel először a Zero Punctuation című YouTube-os sorozatban, ami videojátékokat tesztel egészen sajátos stílusban. A Witcher című fantasy szerepjáték tesztjében örömködött azon a narrátor, hogy a játékot a pécé képességéhez optimalizálták, így "a koszos konzolos parasztok nem teszik tönkre a dicsőséges pécés mesteri faj szórakozását". A nyilvánvaló trollkodás célt ért, és teljes sikerrel provokálta az egymással ősidők óta verbális háborút folytató konzolosokat és pécéseket.

A vicc, és a "glorious pc gaming master race" kifejezés azóta is fel-felbukkan a neten videojátékos körökben, legutóbb tavaly novemberben kavart kisebb felháborodást az arra fogékonyak között, amikor a Kotaku gémerblog elevenítette fel a tréfát a témában készült festményt bemutatva, és ezzel meglepetésszerűen milliós nézettséget produkálva. Talán ennek a hosszú távú következménye a mostani mémesedés, talán teljesen véletlenszerű, mindenesetre továbbra is roppant tanulságos és szórakoztató a provokációra ugró fanatikusok tudományos megfigyelése.