Oroszország hadat üzent egy mémnek

2015.05.31. 11:37

A nyelvtannáci az internetes közösség egyik jellemző, idegesítő, de jobbára ártalmatlan figurája: ő az, aki bármilyen online beszélgetésbe azon a szinten folyik bele, hogy rámutat a többiek helyesírási hibáira, ezzel hangsúlyozva önnön intellektuális felsőbbrendűségét. Különösen tréfás ez akkor, ha éppen nincs is igaza. Nyelvtannácik a neten mindig is voltak, akadnak, akik büszkén vagy éppen örironikusan vállalják is ezt, mások szitokszóként és ellentámadásként használják, ha éppen meg kell védeniük a saját pocsék helyesírásukat.

Image1.png

Időközben Oroszországban Putyin divatba hozta a szovjet nosztalgiát, és azzal a nácizmus elleni élethalálharc eszméjét. Az orosz állami propagandában az EU náci, Ukrajna fasiszta, Amerika meg maga Hitler reinkarnációja 300 millió példányban.

A két, látszólag egymástól fényévnyi távolságra levő sztori most ért össze Oroszországban, ahol a nácik elleni küzdelem lázában égő hatóságok "akinek kalapács van a kezében, mindent szögnek néz" alapon azt hitték a nyelvtannácikra, hogy igazi nácik. A Moscow Times beszámolója szerint Alexej Pavlovszkijt, a Bonus Media nevű kiadóvállalat vezetőjét (ami egy nagyon népszerű helyi helyesírási versenysorozat fő támogatója), előállították, és kihallgatták a rendőrségen, hogy kiderüljön, milyen (nyelvtan)náci propagandát terjeszt, és milyen kapcsolatok fűzik náci csoportokhoz.

Pavlovszkij elmondása szerint a kihallgatáson olyan képernyőmentéseket mutattak neki bizonyítékként a náci kapcsolataira, amelyeken egy G (mint grammatika) betű volt horogkeresztre emlékeztető módon egy zászló közepére elhelyezve, illetve a "grammatik macht frei" felirat volt olvasható - ez azt jelenti, a nyelvtan szabaddá tesz, és az auschwitzi haláltábor bejáratának hírhedt feliratára utal. Az ilyen viccek évek óta burjánzanak az interneten, a Know Your Meme internetkultúra-portál külön aloldalt szentel a nyelvtannácis mémeknek.

10b

Az orosz hatóságok vélhetően nem dekódolták tökéletesen a mém mögötti humort, Pavlovszkij beszámolója szerint ugyanis olyan kérdéseket tettek fel neki, hogy mit érez, ha durva helyesírási hibákat vétő felhasználókkal találkozik, vannak-e olyan gondolatai, hogy meg kellene semmisíteni az ilyen embereket. A Moscow Times megjegyzi, hogy nem ez az első eset, hogy nyelvtanfetisisztákat néz nácinak a hatóság Oroszországban. Néhány hónapja egy népszerű blogger ellen indítottak eljárást, és ítélték ezer rubel pénzbüntetésre, mert egy nyelvtannácis mémmel illusztrált egy bejegyzést, amiben egyébként az orosz nyelvtan helyes használatára, és a nyelv tisztaságának megőrzésére szólította fel az olvasóit.