700 001 dolláros pert nyert Grumpy Cat

2018.01.26. 11:44

Grumpy Cat a világ leghíresebb macskája, és a tulajdonosa nem engedi, hogy mások nyerészkedjenek rajta. A négylábú internetes szupersztár most 710 001 dollárral lett gazdagabb, ennyit nyert ugyanis egy szerzői jogsértési perben, ám nem valószínű, hogy ettől egy picit is vidámabb lesz az arckifejezése. 

Grumpy Cat tulajdonosa, a macska óriási sikere előtt még pincérnőként dolgozó Tabatha Bundesen még 2015-ben perelte be a Granade Beverage nevű céget - írja a Gizmodo. A kereset szerint a kávégyártó felrúgta a szerződésüket, amikor a macska képét pólóra nyomtatta, és pörkölt kávés termékeket adott el vele.

Az eredeti szerződés csupán arról szólt, hogy felhasználhatják a macska képét egy Grumppuccino márkanevű jeges kávén.

A Grenade is pert indított, 12 millió dollárt követelve, és azt állították, hogy a márka nem tett eleget a kávés termékek népszerűsítése érdekében. A jog azonban Grumpy Cat – hivatalos nevén Tardar Sauce – mellé állt, aki karácsonyi filmben szerepelt, a Youtube-csatornáján több milliós nézettségű videók vannak, szóval tényleg szupersztár.

A macska képei mémként szabadon terjeszthetők, éppen ez növeli a márkaértékét, és egészen más jogi kategóriába tartoznak azok az esetek, amikor termékek népszerűsítésére akarják felhasználni, ami a tulajdonos engedélye nélkül jogsértő.