Donát
-4 °C
2 °C

Hányingert kelt a következő generációs mobilsugárzás

2003.10.01. 12:02
A következő generációs mobilhálózatok rádiójelei egy holland tanulmány szerint fejfájást és hányingert okozhatnak. A holland gazdasági, egészségügyi és távközlési minisztériumok által megrendelt vizsgálat a mai és a harmadik generációs, gyors adatátvitelre is alkalmas mobilhálózatok bázisállomásai által kibocsátott sugárzás hatását hasonlította össze.
"A harmadik generációs bázisállomások által kibocsátott sugárzásnak kitett személyek bizsergő érzést, fejfájást és hányingert tapasztaltak" - nyilatkozta a holland egészségügy-minisztérium szóvivője. A jelenleg használatos bázisállomások esetében ilyen hatást a holland TNO technológiai kutatóintézet vizsgálata nem tapasztalt.

Javítja a memóriát

Meglepő módon mind a jelenlegi, mind a harmadik generációs mobiljelek javították az agy kognitív funkcióit, így az emlékező- és a reagálóképességet is. A kutatók szerint a kísérletben részt vevő személyek éberebbek lettek, amikor rádióhullámoknak tették ki őket.

A gazdasági, egészségügyi és távközlési miniszterek szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy igazolják a vizsgálat eredményeit, és felderítsék a hosszú távú egészségügyi hatásokat és a jelenség okát. A miniszterek az Európai Bizottsággal is megvitatják a tanulmány eredményeit, mondta a szóvivő.

Láthatatlan sugárzás

A vizsgálat úgynevezett kettős vakteszt volt, vagyis sem a kutatók, sem a vizsgálati személyek nem tudták, hogy mely bázisállomások bocsátanak ki sugárzást, és melyek nem.

A GSM-rendszerű mobilszolgáltatók nemzetközi szövetsége, a GSM Association egyelőre tanulmányozza a kutatási jelentést, és még nem nyilatkozott a kérdésben.